Dublin is elbukta a biztonsági auditot

iho/repülés   ·   2012.05.21. 12:37

A Dublinba tartó és onnan induló légiutasok a következő hónapokban a megszokotthoz képest több és komolyabb biztonsági intézkedéssel szembesülnek, miután az Európai Unió átvilágítása két súlyos problémát is talált a nemzetközi repülőtér biztonsági rendszerében – adja hírül az Irish Times. Az Európai Bizottság formálisan is felszólította a repülőteret kezelő céget a hibák korrigálására, és átmeneti korlátozások bevezetésére kötelezi.

Az új intézkedések azokat az utasokat érintik, akik egy EU-s reptér felől Dublinban szállnak át egy másik uniós repülőtér felé. Noha normál esetben az EU-n belüli légikikötők elfogadják egymás biztonsági vizsgálatait, de Dublin esetében ezek az utasok is át kell, hogy essenek a biztonsági vizsgálaton.

Az Európai Bizottság egyik szóvivője szerint az unió kormányának vizsgálói évente 35-40 alkalommal utaznak különféle európai repterekre, hogy felmérjék, betartják-e azokat az előírásokat, amelyeket a szeptember 11-i támadás óta léptetett életbe az EU. A szóvivő szerint nem ritka, hogy ez ügyben hibákat vagy eltéréseket találnak, de az szokatlan, hogy a bizottság ilyen formális eljárást indítson, mint amit most Dublin esetében. Az eljárás kevés kellemetlenséget okoz az utasoknak, de erősen rombolja az illető reptér hírnevét, megbecsültségét, tette hozzá a szóvivő.

A fejleményekre legélesebben Michael O'Leary, a Ryanair vezérigazgatója reagált, aki szerint a dublini járatokat mostantól ugyanolyan biztonsági kockázatként kezelik, mintha Szomáliából indulnának. Az Air Lingus jelezte, elképzelhető, hogy utasai „minimális kényelmetlenséget” kell, hogy elszenvedjenek, de a légitársaság mindenben együttműködik a repülőtérrel, hogy az audit által feltárt hiányosságok megszűnjenek.

Kapcsolódó hírek