Eger, Várállomás: rá sem lehet ismerni a kereszteződésre

iho/közút   ·   2022.11.11. 20:15
00_egri_atepites

Egy Eger szempontjából rendkívül fontos közlekedési beruházás valósult meg az Eger–Noszvaj összekötő út (Vécseyvölgy utca)–Gárdonyi Géza utca csomópont átépítésével. A Várállomás melletti kereszteződésben és környékén naponta több alkalommal is torlódás alakult ki, ezzel hosszú ideje gondot okozva a közlekedőknek.

A kereszteződés átépítésének célja az volt, hogy ezt a napi szintű kellemetlenséget feloldja és javítsa a közlekedés biztonságát, csökkentse a baleseti kockázatot. A beruházás által rendezettek és szabályozottabbak lettek a közlekedési kapcsolatok. A kereszteződésen halad át a 87-es számú Eger–Putnok vasútvonal. A csomópont fejlesztésének keretében a vasúti átjárót is átépítették, mind a közúti, mind a gyalogos átjáró burkolatának korszerűsítésével és szélesítésével. Ezen felül a biztonságos közlekedés érdekében a vasúti átjáróhoz vezető járda mellett pollereket és bordás kivitelű, úgynevezett taktilis burkolati elemeket is elhelyeztek.

A Várállomás város felőli oldalán, a Vécsey Sándor utcán a korábbi kereszteződés helyén öt férőhelyes parkoló épült, így a környéken lévő szolgáltatók kényelmesebben érhetők el. A szintkülönbségekből adódóan a pályatestet is megemelték és ívbővítéseket alakítottak ki.

A kereszteződés fejlesztése során a kivitelező három helyen

  • a Vécseyvölgy utcán,
  • a Gárdonyi Géza utcán és
  • a Zoltay István utcán

gépkocsiforgalmat szabályozó jelzőlámpás csomópontokat alakított ki. A csomópontba csatlakozó ágakat elbontották és teljesen új, kiszélesített pályaszerkezetet építettek.

(fotók: NIF Zrt.)

A projekt során a korábban balesetveszélyes csomópont közel 400 méter hosszon megújult, lehetővé téve a járművek hosszabb szakaszon való besorolását, a Vécsey Sándor utca Tetemvár utca felőli ágán pedig új külön jobbra kanyarodó sávot alakítottak ki. A fejlesztés nemcsak a közúti közlekedők komfortját javítja, hanem kifejezetten a gyalogosoknak is biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a közlekedést. Korszerűsítették és felújították a csomóponti fejlesztéssel érintett utcák járdáit is közel 250 méter hosszan, hét helyszínen pedig gyalogos átkelőt alakítottak ki.

A Vécseyvölgy út–Gárdonyi Géza út–Zoltay István út csomópontjában öt, a közúti közlekedéssel összehangolt gyalogos jelzőlámpát helyeztek ki. A Vécsey Sándor út–Dézsmaház utca csatlakozásánál pedig két kijelölt, közlekedési jelzőtáblával szabályozott gyalogos-átkelőhelyet alakítottak ki. A vakok és gyengénlátók biztonságos közlekedésének érdekében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyekhez vezető járdakapcsolatok – hasonlóan a vasúti átjáróhoz – itt is taktilis burkolati elemekkel épültek meg.

A Gárdonyi Géza utcában monolit vasbeton támfal épült negyven méteren, ami által a járda az útpálya szintjébe került, így a lépcsőket is meg tudták szüntetni az átépített szakaszon a beavatkozási határon belül. Ennek köszönhetően a járda akadálymentessé válhatott mind a kerekesszéket használók, mind a babakocsit toló kismamák, mind a nehezebben mozgó idősek számára.

A kivitelezést a He-Do Építő Zrt. végezte nettó 472 millió forintból. A beruházás teljes költsége azonban túlmutatott a kivitelezés költségén, ugyanis a projekt részeként, de külön együttműködési megállapodás keretében 2021. október 11. és november 5. között a Heves Megyei Vízmű Zrt. elvégezte a Gárdonyi Géza utca alatt húzódó 400 milliméter átmérőjű ivóvízvezeték rekonstrukcióját. A közműszolgáltató a nagyátmérőjű vízvezeték kiváltásán túl a munkaterületen belül található kisebb átmérőjű ívóvízvezetékek felújítását is elvégezte. Ezen munkálatok költsége nettó 56 millió forint volt. A teljes projekt tizenöt hónap alatt hazai forrásból valósult meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek