Egy kis falu nagy napja: közelebb került Ausztria Várbaloghoz!

iho   ·   2020.09.12. 09:15
20200911_pel_1882-scaled

Megépült a Várbalog és Albertkázmérpuszta közötti összekötő út, ezzel újabb határmenti projekt készült el.

A Várbalogot és Albertkázmérpusztát összekötő beruházás megvalósulásával a települések között húzódó murvás, kavicsos burkolatú út épült át szabványos kialakítású, aszfaltburkolatú országos közúttá. Az elkészült útszakasz teljes hossza 4,4 kilométer, amelyből 490 méter belterületen, 3798 méter külterületen halad – áll a NIF Zrt. közleményében.

A megépült új út biztosítja a települések közötti forgalom zavartalan haladását, valamint az ausztriai Féltorony (Halbturn) település megközelíthetőségét. A fejlesztés eredményeképpen a közlekedőknek nem kell Jánossomorja felé több kilométeres kerülővel Ausztria felé utazniuk, így rövidül az utazási idő.

Nyul Zoltán, a NIF Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: A NIF Zrt. beruházásai között létezik egy osztrák határmenti program, ami öt új összeköttetés kialakítását foglalja magában. Ez a mai a negyedik, amelyet átadhatnak a forgalomnak. Egy évvel ezelőtt adták át a Zsirát és Locsmándot (Lutzmannsburg) összekötő utat, idén márciusra pedig elkészült a Fertőrákos–Szentmargitbánya közötti út, július végén pedig Rajka és Németjárfalu (Deutsch Jahrndorf) között is létrejött az aszfaltburkolatú közúti kapcsolat. Jövőre pedig Kőszeg következik. A NIF Zrt. több nagyobb fejlesztést is végez a térségben, a 83-as főút GyőrPápa közötti 36 kilométeres szakaszának kétszer két sávossá bővítéséhez a munkaterületet szeptember 21-én adják át a kivitelezőnek. Ennek az útfejlesztésnek hatalmas jelentősége van a térség életében mind gazdasági, mind társadalmi szempontból is.

(képek: NIF)

Az útavató ünnepségen beszédet mondott még Frank Anita, Várbalog polgármestere; Maximilian Köllner, Burgerland tartomány parlamenti képviselője és Nagy István, agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője.

A projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a Széles Út Kft. kivitelezésében, európai uniós forrásból, az Interreg V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program 2014–2020 keretében valósult meg. A kivitelezés nettó értéke 833 millió 649 ezer 780 forint.

(kép forrása: maps.google.com)

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek