Egy lépéssel közelebb kerülhetünk az e-útdíjhoz

iho/közút   ·   2012.08.15. 09:01

Azt, hogy pontosan mikor jelenik meg az elektronikus útdíj (ED) kivitelezésére vonatkozó közbeszerzési pályázat, nem árulták el a beruházásért felelős Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) zrt.-nél, ám a Napi gazdaság kérdésére elmondták, az ÁAK jogi, műszaki és pénzügyi szakértők bevonásával jelenleg is dolgozik a tender kidolgozásán.

Közölték: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer a tervezett indulási dátumra, 2013. július 1-jére megvalósuljon. Ennek megfelelően olyan ütemezéssel írják ki a kapcsolódó közbeszerzési pályázatot, hogy a fejlesztésekhez és a beruházás megvalósításához a nyertes ajánlattevőnek elegendő idő álljon rendelkezésére. A pontos időpont tehát „titkos”, de az ÁAK állítása szerint az bizonyos, hogy erre 2012 őszén mindenképpen sor kerül. (Szakértők szerint gyorsan kell lépnie az ÁAK-nak, mert a közbeszerzési pályázat − ideális esetben is − fél évet vesz igénybe és legalább ennyi idő szükséges a rendszer kiépítéséhez. Ausztriában egyébként − ahol gond nélküli volt a beruházás − másfél-két évre volt szükség, Németországban viszont ennél jóval több időt vett igénybe a rendszer üzembe helyezése.)

Az ED-beszerzéssel kapcsolatban 2012. augusztus második felében helyzetelemzést és piackutatást folytat az ÁAK a potenciális ajánlattevők körében. A pályázattal kapcsolatban pedig általánosságban elmondható, hogy technológiasemleges lesz, vagyis nem részesíti előnyben a jelenleg ismert technológiai megoldások egyikét sem. A 2013. július 1-jei határidővel a 3,5 tonna megengedett össztömeget meghaladó gépjárművekre történik az ED-rendszer értékesítési, díjszedési és ellenőrzést tartalmazó implementációja, azzal a feltétellel, hogy a rendszert képessé kell tenni későbbi időpontban történő kiterjesztésre az egyéb járműkategóriákat figyelembevéve.

A beruházás finanszírozásáról a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ és az ÁAK szakértők bevonásával határoz a rendszer becsült költsége alapján. Ennek pontos mértéke azonban csak az ED rendszer tervezésére és kiépítésére kiírandó közbeszerzési eljárás nyertes ajánlattevőjének, illetve az általa benyújtott pályázat részleteinek ismeretében határozható meg. A beruházás és az eszközbeszerzés finanszírozása a díjszedőként, díjellenőrzőként kijelölt ÁAK által felveendő hitelből történhet. A társaság ezt szintén közbeszerzési eljárás keretében szerzi be.

Kapcsolódó hírek