Egy Scania L111-es tehergépkocsi új életre kelt

iho   ·   2014.03.27. 14:30
scania0

Bill Larson, a jármű eredeti tulajdonosa az L111-et az 1980-as években is még fakitermelő vállalkozásában használta. Őt annyira lenyűgözte a Scania kezelhetősége és vezethetősége, hogy további Scania tehergépkocsikba ruházott be. – Már elsőre nagyon tetszett az európai stílus, ezen felül fontos volt benne a differenciálzár, amely elengedhetetlen a sáros talajon, ahol a munkám miatt vezettem – mondta Larson.

(Fotó: Scania)

A Scania erdészeti alkalmazásra készült tehergépkocsijai komoly hírnévnek örvendenek Európában. Észak-Európa havas erdei útjain például a Scania a legnépszerűbb jármű kitűnő úttartásával, megbízhatóságával és erejével.

(Fotó: Scania)

– Sokkal jobb vezetni, mint az amerikai teherautókat. Jobb volt a kormányzási szög és a fülke zajszigetelése is. Az irányíthatóság kiváló volt, a szimpla hajtás megfelelő nyomatékot vitt át a kerekekre. A váltó a célnak tökéletesen megfelelt és a fékek is kitűnően működtek. A felfüggesztés teherbírása is megfelelő volt a nehéz rakományokhoz – emlékezett vissza Larson.

(Fotó: Scania)

A teherautót korábban már egyszer felújították, beleértve a motorját is. A belső tere aránylag jó állapotban volt, viszont mivel egy ideig szabadtéren tárolták a járművet, ezért a külső része alapos felújításra szorult. A helyi restaurátorok teljesen leszedték a teherautóról a fényezést, valamint eltávolították az egyes elemeket róla. Ekkor derült ki, hogy a tetőhöz, a padlóhoz és a kabin hátuljához új elemeket kell készíteniük.

(Fotó: Scania)

Végül sikerült mindent megoldani, a jármű visszakapta eredeti színét, sőt a feliratokat és a csíkokat kézzel festették rá. A Scania terve, hogy a helyreállított járművet rendszeresen bemutatja majd rendezvényeken, kiállításokon.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek