Egy százalék, ami óriási előrelépést jelent a kerékpáros közlekedésben

iho/zöldút   ·   2020.10.04. 15:15
00_happy_mass_kerekpar

Országosan hetvenről hetvenegy százalékra emelkedett a rendszeresen vagy alkalmanként kerékpárt használók aránya, Budapesten viszont hat százalékponttal, ötvenhét százalékra nőtt ez az arány az elmúlt két évben.

A Magyar Kerékpáros Klub megbízásából készült online reprezentatív felmérést július–augusztusban a felnőtt lakosság körében 3000 ember bevonásával a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet végezte az Aktív Magyarország támogatásával.

(grafika: Magyar Kerékpáros Klub)

Halász Áron, a kerékpárosklub szóvivője elmondta, a megyeszékhelyen élők hetven százaléka, a községekben lakóknak pedig hetvenhét százaléka kerékpározik. Életkor szerinti bontásban a legtöbben a 18–29 éves korosztályból, a legkevesebben pedig a hatvan évesnél idősebbek közül kerékpároznak.

A felmérés arra is rámutatott, hogy 2020-ra harmincról harmincnégy százalékra nőtt azok aránya, akiknek fontos, hogy kijelölt kerékpárúton, kerékpársávban tudjanak közlekedni. Budapesten ez az arány – vélhetően a magas autóforgalom miatt – elérte a negyvennyolc százalékot.

Mindezt megerősítette, hogy a válaszadók egy öt pontos skálán a kerékpározást leginkább nehezítő körülményként 3,9-re a nagy autóforgalmat, az autósok agresszív viselkedését, 3,8-ra pedig az autós forgalomtól elkülönített kerékpáros útvonal hiányát értékelték.

A vizsgálatban idén először azt is megkérdezték a válaszadóktól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki szavazók-e, a válaszokból kiderült, hogy a kerékpározás párthovatartozástól független, hiszen előbbieknek hetven százaléka, utóbbiaknak pedig hetvenegy százaléka nyilatkozta, hogy kerékpározik – ismertette Halász Áron.

Hann Endre, a Medián ügyvezető igazgatója hozzátette, a téren sem volt különbség kormánypárti és ellenzéki szavazók között, hogy mennyire támogatnák azt, hogy az állam vagy az önkormányzatok a jelenleginél többet költsenek a kerékpáros közlekedési lehetőségek fejlesztésére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek