Egypályás Ferihegy a Föld Napján

iho/repülés   ·   2012.03.31. 19:00
ferihegyejjelnyito

Ismét egyedülálló és látványos akcióval csatlakozik a Föld Órája elnevezésű világméretű környezetvédelmi akcióhoz a Budapest Airport. A magyar főváros repülőtere március 31-én este 8 óra 30 perckor egy teljes órára lezárja egyik futópályáját és lekapcsolja a fényeit, valamint korlátozza az energiafogyasztást az utasforgalmi területeken – adja hírül a repülőteret kezelő cég közleménye.

Hasonlóan a tavalyi nemzetközi sikert aratott akcióhoz, a két futópályája közül az egyikhez tartozó teljes bevezető fénysort, valamint a földetérési-zóna speciális lámpáit kapcsolja ki a Budapest Airport a Föld Órájában. A félezernyi, több prizmával ellátott világítótest maximális teljesítménye összesen 84 ezer Watt, fényerejük pedig akkora, hogy akár húsz kilométeres távolságból is látszanak.

(fotók: Somogyi-Tóth Dániel, legifotok.hu)Az egyik pálya elsötétítése csak a leglátványosabb, azonban nem az egyetlen eleme a március 31-i kezdeményezésnek – folytatódik a közlemény. A repülőtér összesen 15 hektárnyi területén található csaknem 300 különböző létesítményben is csökkentett üzemmódban működik ez alatt az idő alatt a világítástechnika. Ahol a biztonságos üzemeltetést ez nem veszélyezteti, ott nem lesz világítás szombaton fél kilenc és fél tíz között. A kezdeményezésben való részvételt a repülőtéren megforduló utasok is érzékelhetik, mert a terminálépületek és a parkolók is csökkentett világítással üzemelnek ebben az időben, valamint a reklámtáblák világítása is kialszik.

A Budapest Airport már korábban is bizonyította, hogy a környezettudatos működés híve. A repülőteret üzemeltető cég 2007-ben hirdette meg energiaracionalizálási stratégiáját, amelyet évről-évre továbbfejleszt a repülőtér fenntartható fejlődése érdekében. A program részeként a BA egyebek mellett felújította a futópályák és repülőgép állóhelyek valamint, az irányítótorony fénytechnikai rendszerét, továbbá jelentősen csökkentette földgázfelhasználását is. A Budapest Airport egyedi céljaira fejlesztett napkollektor rendszert telepített az 1-es terminál tetejére, amely akár a teljes terminál használati-melegvíz ellátását is biztosítani tudja. A 2011-ben ezátal 80 Gigajoule mennyiségű energiát sikerült megtakarítani, ami 20 db ipari hűtőszekrény éves energiaigényével megegyező mennyiség.

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően éves szinten összesen 7,7 %-kal mérsékelte szén-dioxid kibocsátását a Budapest Airport Zrt. A számított emissziós adatok alapján megállapítható, hogy közel egy teljes havi átlagos mennyiséggel csökkent a budapesti repülőtér úgynevezett széndioxid-lábnyoma (carbon footprint), ami az éghajlatváltozást előidéző környezetterhelés elfogadott mutatószáma – zárul a repülteret üzemeltető cég közleménye.

Kapcsolódó hírek