Egyre több nő dolgozik a DB-nél

iho/vasút   ·   2024.04.12. 12:10
db_nok

Mára a munkatársak 24,1 százaléka, körülbelül 55 ezer alkalmazott tartozik a gyengébbik nemhez – tavaly 23,6 százalék volt az arány.

A hagyományosan férfiak által uralt vasúti iparágban a mozdonyvezetőktől a karbantartó-személyzetig számos feladatkörben folyamatosan emelkedik a nő kollégák száma. A német állami vasúttársaság Deutsche Bahnhoz márciusban 11 ezer nő adta be jelentkezését, közülük több mint nyolcszázat fel is vettek. A nő felsővezetők aránya is emelkedett a DB-nél: 29,4 százalékra, ami több mint két százalékpontos növekedés egy éven belül – az év végi cél a harminc százalék. A vasúttársaság hosszútávon a méltányos részvételre törekszik.

A DB-től elmondták, nemcsak elkötelezettek amellett, hogy több nőt toborozzanak és vezető pozíciókba helyezzenek, hanem értékelik a nők vállalaton belüli hozzájárulását is. A vasúttársaság büszke az eddigi fejlődésére, de elismeri, hogy még van min javítani. A sokszínűség a Deutsche Bahn szerves része, ezért aktívan támogatják a női munkatársakat.

A vasútvállalat márciusban már egymást követő második éven kapta meg az FKi Sokszínűség a sikerért kezdeményezés „legnőbarátabb társaság” kitüntetését Németországban.

A DB egész márciusban az „55000 példakép. És te.” elnevezésű országos kampánnyal ünnepelte a nők világhónapját; a kezdeményezés a vasúti műszaki szakmákkal kapcsolatos közösségimédia-kampányokat, toborzási eseményeket és panelbeszélgetéseket is magába foglalt a tudományos és technológiai tudományágak területén.

A nők munkaerő- és vezető pozícióinak további növelése érdekében a vasúttársaság különféle intézkedéseket hajt végre a toborzás, a fejlesztés, valamint a foglalkoztatási feltételek terén. Ezek közé tartozik egy személyre szabott toborzási stratégia harminc kezdeményezéssel, mint például részmunkaidős állásajánlatokkal az álláshirdetésekben. Ezenkívül a rugalmas munkaidőmodellek és a karrierfejlesztési programok a munka életszakasz-orientált megközelítését szolgálják. A DB speciális képzési lehetőségeket kínál a nőknek, többek között egyéni karrierkonzultációkat, kapcsolatépítő eseményeket és fejlesztési programokat. Az átlátható utódlástervezés egyértelműséget és fejlebblépési lehetőségeket garantál a kinevezéseknél.

A Deutsche Bahn sajtóközleményben leszögezte: a vasúttársaság számára az egyenlő részvétel nemcsak társadalmi felelősség, hanem kulcs a sikeres és innovatív vállalati kultúrához is. Ennek érdekében tavaly támogató tagja lett a FidAR e.V. elnevezésű kezdeményezésnek, ami a női képviselet növelését célozza a vállalati igazgatótanácsokban – számol be a Rail Tech.

(Nyitóképünkön a DB egyik nő munkatársa kezeli a tolatómozdony távvezérlő-egységét. Kép forrása: DB AG / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek