Egyre több vadelütés Vas megyében

MTI   ·   2011.11.19. 10:17

Kenesei István, az Országos Magyar Vadászkamara Vas megyei területi szervezetének a titkára elmondta: a vadak megindultak a telelőhelyeik felé, ez is oka annak, hogy több az ilyen baleset. Emellett az erdőkben ilyenkor gyakoribbak az úgynevezett terelővadászatok, ez is befolyásolja, szétteríti a vadak mozgását, fűzte hozzá. Kenesei kitért arra is, hogy az ütközések komoly személyi sérüléssel járhatnak, s hatalmas kárt jelenthet egy-egy nagyvad elütése.

Úgy véli, a károk jogi rendezését illetően nincs minden rendben, a jogszabályalkotóknak át kellene gondolniuk a helyzetet. Kifejtette, hogy bár a vad az állam tulajdona, jelenleg az állam nem fizet kártérítést a vad által okozott károkért, és a biztosítók sem kötnek szerződést ilyen károkra. Ha perre kerül a sor, az autós általában a területen illetékes vadásztársaságot pereli és a bírói gyakorlat szerint általában az autósnak adnak igazat. A közút százméteres körzetében ugyanis nem tanácsos a vadászat, a vadgazdálkodás vagy vadetető létesítése, mondta el Kenesei István.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályán azt mondták, a rendőrség csak azokat a baleseteket tartja nyilván, amelyek során a vaddal való találkozáskor személyi sérülés is történik. Eddig az idén 3-4 ilyen esetről tudnak, de ezek is csak könnyebb sérülésekkel jártak. A rendőrségnek olyankor is kötelessége intézkedni, ha vaddal ütközik egy jármű, de sérülés nem történik. Ilyenkor is kimennek, helyszínelnek, és értesítik az illetékes vadásztársaságot, hiszen az elhullott vadat el kell szállítani.

A közlekedők mással nem nagyon védekezhetnek az autójuk elé ugró vadakkal szemben, mint azzal, hogy figyelembe veszik a veszélyt jelző táblákat, csökkentik a sebességet, az út- és a látási viszonyoknak megfelelően vezetnek, a járművüket pedig megfelelő műszaki állapotban tartják.

Kapcsolódó hírek