Egyre többen vásárolnának dízelüzemű autót

MTI   ·   2019.02.27. 11:46

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb, az MTI-nek szerdán eljuttatott felméréséből kiderül: a beszerzési tervekben a benzines autók dominálnak hetvenegy százalékkal, de pozitív irányba változott a dízel autókkal kapcsolatos vásárlási hajlandóság, a beszerzést tervező háztartások közel huszonnégy százaléka vásárolna ilyen hajtású járművet.

A GKI Zrt. a reprezentatív felmérését a dízel autókkal kapcsolatos attitűdökről, illetve a jövőbeli vásárlási tervekről az egyik nagy magyar importőr kérésére tavaly ősszel végezte. A lakossági felmérés során ezer háztartást kérdeztek meg országosan reprezentatív mintavétellel, míg a vállalatok esetében 1052 vállalatvezető válaszolt kérdéseikre. Nagyobb a bizalom a dízel autók tulajdonosai körében, akiknek nyolcvanhét százaléka nem tervez cserét a dízelekkel kapcsolatos polémia ellenére sem. A lakossági felmérés adatai alapján a háztartások kilenc százaléka tervezi a következő három évben gépkocsi vásárlását, vagyis országszerte 373 ezer családnál téma jelenleg az autóvétel. Amennyiben a tervek valósággá válnak, évente százhuszonötezer adásvételre lehet számítani a piacon, aminek döntő többsége, hetvenhét százaléka várhatóan használt gépjárműve vonatkozik majd, míg újautóhoz a vásárlást tervezők közel negyede, huszonhárom százaléka jut majd.

A kutatásból kiderült az is, hogy az autóvásárlást tervezők öt százaléka gondolkodik hibrid és elektromos autóban, jobbára használtautó beszerzése útján. A háromszázötvenezer forintnál nagyobb havi nettó háztartási jövedelemmel rendelkezők körében a legmagasabb a beszerzést tervezők aránya, de a dízeles gépjármű-tulajdonosok körében is az átlagnál többen jelezték a vételi szándékot. A felmérés szerint elsősorban a vidéki városban lakók szeretnének autót vásárolni, huszonkilenc százalékuk újat, és leginkább a harminc-harminckilenc év közöttiek. Az önálló vagy alkalmazott értelmiségiek vannak magasabb arányban a leendő autóvásárlók között.

Ezzel szemben más a helyzet a vállalati beszerzéseknél, azon belül a tehergépjármű vásárlásoknál. Míg a lakosság többsége a benzin üzemű járműveket részesíti előnyben, addig a vállalati szektor esetében jelentős a dízel dominanciája. A legtöbb építőipari vállalat el sem tudja a jövőt képzelni ezen hajtású járművek használata nélkül. Szintén népszerű a dízel a nagy flottakezelők körében, többnyire a százötven-kétszázötven fős vállalkozásoknál. Ugyanakkor a szektor szereplői, főként a százötven dolgozó alatti cégek a hibrid és az elektromos technológiák irányában is nyitottak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek