Egyszerűsödik a D kategóriás jogosítvány megszerzése: már lehet jelentkezni a BKV őszi autóbusz-vezetői tanfolyamaira

iho/közút   ·   2023.08.17. 09:00
00_bkv_soforoket_var

Szeptember 5-étől indítja új autóbusz-vezetői tanfolyamait a BKV, amire már B kategóriás jogosítvánnyal is lehet jelentkezni, vagyis ezentúl a tehergépkocsi-jogosítvány megszerzése nélkül is részt lehet venni a képzésen.

A BKV tanfolyamaira a karrier.bkv.hu oldalon keresztül lehet B kategóriás jogosítvány, PÁV II vizsga, és EÜ2 orvosi alkalmassági meglétével regisztrálni. A jelentkezők már a tanfolyam ideje alatt munkatársak lesznek és a munkabér mellett a tanfolyam moduljaihoz kapcsolódóan bruttó 150 ezer forint/modul – összesen bruttó 600 ezer forint sikerdíjat is kapnak.

Korábban, ha valaki az autóbusz-vezetést választotta hivatásul, először a személygépkocsi vezetésére jogosító B, majd a tehergépkocsi vezetésére jogosító C kategóriás vizsgát kellett letennie, és csak ezt követően kezdhette meg az autóbusz vezetésére jogosító D kategória megszerzését. Most B kategóriás jogosítvánnyal már lehet jelentkezni a D kategóriás tanfolyamra. Így a leendő hivatásos buszvezetők gyorsabban sajátíthatják el a biztonságos közlekedéshez szükséges ismereteket, képességeket. Mindezek mellett B kategóriás jogosítvány meglétével a trolibuszvezetői tanfolyamainkon is várja az érdeklődőket, jelentkezőket a BKV.

(illusztrációk: Vörös Attila)

Az egész Európában problémákat okozó autóbuszvezető-hiányra reagálva a BKV nemcsak az új hivatást választó, leendő autóbusz-vezetőket várja, hanem a szakmában már jelenleg is dolgozó, képzett járművezetőket (autóbuszvezetőket, trolibuszvezetőket) is. Közleményük szerint ezen a nyáron különösen megéri a BKV-ra váltani és BKV-snak lenni. Augusztus 31-éig ugyanis bruttó 500-500 ezer forintot fizetnek a jelentkező képzett autóbusz- és trolibusz-vezetőknek és az őket ajánló BKV-s kollégáknak is. Ha hat hónap múlva is a BKV-nál dolgoznak, mindketten megkapják a bruttó félmillió forintos bónuszt.

A BKV-nál jelenleg csaknem kétezer autóbusz-vezető és mintegy háromszáz trolibuszvezető dolgozik, átlagos bruttó keresetük 730 ezer forint. Nemcsak budapestiek jelentkezését várják: a munkába járáshoz támogatást adnak, azoknak pedig, akik a fővárostól messzebb élnek, munkásszállón lakhatnak.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek