EKÁER: Jobban járnak az engedélyezett gazdálkodók

iho   ·   2016.11.02. 08:45
ekaeres

Az adóköteles ügyletek keretében, a közúti járművekkel szállított áruk ellenőrzésére bevezetett EKÁER-előírások ismét változtak. Az új szabályozásnak köszönhetően október 13-ától az engedélyezett gazdálkodó státusszal (AEO) rendelkezők bejelentéseiket egyszerűsített adattartammal teljesíthetik: a feladó és címzett adatain túl csak a rendszámot kell megadniuk.

Az engedélyezett gazdálkodó státusz alkalmazását a 2001. szeptember 11-i események indokolták, amikor az Amerikai Egyesült Államok és Japán létrehozták az ellátási lánc szereplői közötti biztonságos áruszállítás szabványát, a C-TPAT rendszert. A programba az Európai Unió 2008-tól lépett be, amikor vámkódexét kiegészítette az engedélyezett gazdálkodók előírásaival.

A vámjogszabályok, az Európai Bizottság tájékoztatója, valamint közzétett önértékelési kérdőívek kitöltését követően a státusz igénylése önkéntes alapon, a vámhatóságnak benyújtott kérelemmel történik. A befogadott indítványokat követő négy hónapos eljárás alatt bizonyítani kell a cégvezetők büntetlen előéletét, hibátlan vámszakmai gyakorlatot, szabályozott vállalatirányítást, betörés-biztos informatikai rendszer üzemeltetését, valamint a fizetőképességet. Az engedély kiadásának további feltétele a teljes áruszállítási és a hozzá kapcsolódó számviteli és informatikai rendszereket érintő belső ellenőrzés működtetése.

Akinek ezeket a feltételeket sikerül teljesíteni és folyamatosan fenntartani, megkapja a bizalmat az adó- és vámhatóságtól arra, hogy az EKÁER azonosítószámait könnyített eljárásban igényelje.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek