Elektromos Mercedesek Finnországban

B. Cs.   ·   2012.12.15. 08:00
evitok

A Mercedes-Benz tizenkét elektromos Vito E-Cellt szállított Finnországba. A kocsikat energetikai cégek alkalmazzák (Fortum, Helsinki Energy, Kuopio Energy, Mäntsälä Electrics, Pori Energy és Turku Energy), de Kuopio város önkormányzata, egy építési cég, egy járműkölcsönző és egy logisztikai vállalat is használ egyet-egyet az elektromos furgonból – adta hírül a Daimler.

130 kilométert tehet meg egy feltöltéssel az elektromos Vito <br /> (fotó: Daimler)

A járművek működését a Helsinki Egyetem kutatói felügyelik, akik figyelik a töltések hatékonyságát, a felhasznált elektromos energia mennyiségét. A tesztekből kiderül mennyire kifizetődő az elektromos hajtás hideg, téli körülmények között. Korábban Németországban és Spanyolországban dolgoztatták a járműveket.

A Mercedes-Benz Vito E-Cell villanymotorja hatvan kilowattos, legnagyobb forgatónyomatéka 280 newtonméter. Rakterébe 900 kilogrammnyi áru pakolható, egy töltéssel ideális körülmények között 130 kilométert tehet meg. Hogy ne fogyjon fölöslegesen az energia, a kocsi végsebességét 89 kilométer per óránál elektronika korlátozza. Lítium-ion akkumulátorainak kapacitása 36 kilowattóra.

Kapcsolódó hírek