Életet mentett a GYSEV „Vészhelyzet esetén értesítendő” táblája

iho/vasút   ·   2024.02.15. 08:00
01_gysev_veszhelyzeti_tabla

Egy taxisofőr és utasa köszönheti az életet a GYSEV táblájának, illetve egy szemtanú lélekjelenlétének.

Még a múlt év decemberében a kora esti órákban egy soproni taxisofőr utasával együtt a Kismartoni sorra akart rákanyarodni a Kossuth Lajos utcáról. A járművezető azonban elvétette a kanyart és a Sopron–Baumgarten közötti vasúti pályára hajtott rá, majd mintegy hetven méteren keresztül ment a síneken, végül azon elakadva megállt.

(fotók: GYSEV)

Az esetet észrevette a Kossuth Lajos utcai éjjel-nappali bolt egyik eladója és felhívta a vasúti átjáróban található, „Vészhelyzet esetén értesítendő” táblán feltüntetett telefonszámot.

– Épp cigarettázni indultam ki a boltból, amikor láttam, hogy a taxi a sínekre hajt. Villámgyorsan átfutott az agyamon, hogy ebből hatalmas katasztrófa lehet, ha jön egy vonat. Bezártam az üzletet, a vasúti átjáróhoz siettem, és felhívtam a táblán látható telefonszámot. Sikerült beszélni a GYSEV munkatársával, aki rögtön intézkedett. Nem először hívtam a telefonszámot, máskor is előfordult, hogy tárcsáztam, ha valamilyen üzemzavart tapasztaltam a Kossuth utcai átjárónál – mondta el Derdák Tibor.

A telefonhívást követően a vasúttársaság forgalomirányítója azonnal leállította a forgalmat Sopron és Baumgarten között. A taxisofőr és utasa ennek köszönhetően sérülés nélkül szállhatott ki a kocsiból, a gépjárművet végül a katasztrófavédelem szakemberei mentették ki a sínek fogásából.

– Az eltévedt gépjárműben tartózkodó két személy közvetlen életveszélyben volt, mivel a sötétben a vágányon lévő akadályt nehezebb észlelni a mozdonyvezetőknek, továbbá a vasúti járművek érzékelésére alkalmas áramkört a gépjármű gumikereke nem működtette, így a vágányon észrevétlenül maradva az ütközés elkerülése csak a szerencse kérdése. A gépjárművezető nem mindennapi cselekedetével nem csak a saját, és utasa, hanem a vonaton tartózkodók testi épségét is veszélyeztette volna – mondta Dávid Béla, a GYSEV biztonsági vezetője.

A vasúttársaság tavaly jelentette be, hogy vonalhálózata valamennyi vasúti átjárójában elhelyezte a kis zöld táblákat, amiken egy telefonszám és az átjáró pontos behatárolására szolgáló jelzés olvasható. Egy telefonhívással azonnal és közvetlenül elérhető az a forgalomirányító munkatárs, aki az adott vasúti szakaszt kezeli. Így szükség esetén meg tudja állítani a vasúti forgalmat – ez szerencsére időben megtörtént a decemberi soproni esetnél is.

A gépjármű műszaki mentése végül csaknem három óra hosszan tartott, ez idő alatt szünetelt a vasúti forgalom Sopron és az ausztriai Baumgarten állomások között.

A GYSEV felhívja a figyelmet arra, hogy a vasúttársaság vonalhálózatának egyes helyszínein található figyelmeztető táblákon különböző telefonszámok vannak attól függően, melyik központból irányítják az adott szakaszt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek