Elindultak az Iryo alicantei járatai

iho/vasút   ·   2023.06.10. 09:00
iryo_alicante

A spanyol nagysebességű magán-vasúttársaság napi két pár vonatot kínál a főváros és Alicante között.

A vonatok a madridi Chamartín pályaudvarról reggel 7 óra 45-kor és délután 15:45-kor startolnak, Alicantéból pedig 12:25-kor és 19 óra 35 perckor indulnak vissza. A járatok útközben csak a 170 ezres Albacetében állnak meg, a későbbiekben viszont várhatóan az 54 ezer lakosú Cuenca városát is ki fogják szolgálni.

A június 2-ai első járat fedélzetén utazott Xavier Flores spanyol közlekedési miniszter is, aki elmondta: a vasúti személyszállítási szolgáltatások liberalizációjának sikere kétségtelenül előnyt jelent mindenkinek, hiszen a harmadik nagysebességű szolgáltató megjelenése forradalmasította a piacot.

Az 340 ezer lakosú Alicante (valenciai katalán elnevezéssel Alacant) városának polgármestere, Luis Barcala arról beszélt, hogy az Iryo érkezése nagyszerű hír, mivel ezzel még több összeköttetéshez jut a tizedik legnagyobb spanyol város. A vonatok indítása ráadásul egybeesik a főszezon kezdetével, valamint a város hivatalos fesztiváljával, a Las Hoguerasszal, mely jelentős nemzetközi turisztikai értékkel bír. A madridi kapcsolat pedig különösen fontos ahhoz, hogy Alicante tovább növekedhessen, ösztönözve a turizmust, a város pedig a továbbiakban is be tudjon fektetni projektekbe és tehetségekbe.

Az Iryo elnök-vezérigazgatója, Simone Gorini elmondta: az Alicantét elérő nagysebességű vasúti pályát tíz évvel ezelőtt, 2013. június 17-én adták át, most pedig a nagysebességű vasúti piac liberalizációjának köszönhetően a társaság hálózata eléri a várost, valamint az ország déli részén fekvő Antequerát. Az Iryo-vezér kihangsúlyozta: még több utast szeretnének a vasútra vonzani, a fenntartható mobilitásra és a spanyolországi mobilitás valódi modális váltására összpontosítva.

A Madrid–Alicante útvonalon az elmúlt hónapokban igencsak felpezsdült a versenyhelyzet. Március óta a spanyol nemzeti vasúttársaság Renfe a nagysebességű AVE-vonatokon felül diszkont személyszállítási szolgáltatást is kínál Avlo elnevezéssel, a francia nemzeti vasút SNCF diszkont leányvállalata, az Ouigo España pedig április végén indította el „fapados” vonatait a viszonylaton.

Az Iryo folyamatosan ad újabb városokat a hálózathoz: Madrid és Sevilla, valamint Málaga között március 31-ével indították el a nagysebességű járatokat. A málagai vonatok június 2-ától a 41 ezres Antequeránál is megállnak, a Madrid–Barcelona járatok pedig június 15-étől a katalán főváros közelében fekvő Tarragona városának külső állomását, Camp de Tarragonát is kiszolgálják. A Trenitalia által finanszírozott vasúttársaság járatai ezzel már tizenkét várost érnek el – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön az első Iryo-vonat Alicantéban. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek