Elkészült az NS első saját Traxx-mozdonya

iho   ·   2014.08.19. 18:45
400px_ns_traxx

Kigördült a Bombardier kasseli üzeméből a Holland Vasutak (Nederlandse Spoorwegen, NS) számára gyártott első Traxx villamos mozdony. Az E186 001 pályaszámú jármű augusztus tizenegyedikén meg is érkezett Amszterdamba – adja hírül a Railway Gazette.

Az NS tizenkilenc saját Traxxot vethet be 2015. végétől az IC-Direct-vonatokra<br>(fotó: Rob van Ee)

Az NS-nek az AnsaldoBreda V250-es motorvonataival 2013–2014 telén tapasztalt súlyos műszaki gondokat, továbbá a Fyra-szolgáltatás későbbi csúfos kudarcát követően sürgősen megoldást kellett találnia a belföldi nagysebességű vasúti szolgáltatás fenntartása érdekében. Ezért először az Alpha Trainstől vettek bérbe tizennyolc, F140-es (tehervonati) Traxxot a HSL Zuid nagysebességű vonalon közlekedő vonatok továbbításához, majd 2013 decemberében a helyzet sürgőssége okán tender nélkül, közvetlenül a gyártó Bombardier-től rendelt meg tizenkilenc Traxx F160 MS villamos gépet.

Az F140-es verzió száznegyven kilométer per órás legnagyobb üzemi sebességéhez képest hússzal magasabb tempóra képes F160-asok felújított ICR-kocsikat húznak majd Amszterdam, Rotterdam és Eindhoven között. A Railcolor.net információi szerint a járművek alkalmasak lesznek a Hollandiában, Belgiumban, Németországban és Ausztriában való közlekedésre is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek