Elon Musk esete a KFC-vel

Joó Ferenc   ·   2018.02.21. 11:15
kfc-tesla-400

„Ha majd újra nyit a KFC, annak mindenki örülni fog, kivéve a...”

„Akadozik az átmenet az önkormányzatoknál az ASP rendszerbe? Ne bánkódjon, tudunk ennél nehezebb kezdetet is!”

És még sorolhatnánk tovább a cinikus főcímsorokat! Maradjunk annyiban, mint ahogyan a Teslás űrbéli lovag műszerfalára is ki vagyon írva: „Semmi pánik!”

Végül is, semmi megrendítő nem történt, éppen csak az, hogy a KFC kifogyott a csirkékből! Talán Elon Musk marsi expedíciójára küldték az összes elérhető alapanyagot?

A viccet félretéve, a KFC Angliában még tavaly ősszel jelentette be, hogy idén február 14-étől új logisztikai partnerre bízza az alapanyagok beszállítását. A váltás nem sikerült teljesen tökéletesen, mivel a közel ezer éttermükből legalább hatszázat be kellett zárni alapanyaghiány miatt.

Nézzük a dolgok pozitív oldalát: az éttermek harmada folyamatosan üzemel, még ha szűkített menüvel is. A KFC a legközelebbi nyitva tartó éttermeiről a honlapján keresztül tájékoztat és nem felejtette el lelőni az ősi poént sem, miszerint miért is nem kelt ezúttal a csirke át az úton, vagy ha megtette is, éppen mely étteremben fogyasztható.

Corbin, Kentucky – a legeslegelső KFC étterem helyén, vagy legalábbis ahhoz nagyon közel, 2002-ben ez volt a választék (fotók: Joó Ferenc)

A beszállító DHL pedig ígéri, hogy a problémát csak kezdeti fennakadások okozzák, de hamarosan a korábbinál is gördülékenyebben oldják meg a szárnyasokból készült alapanyagok terítését. Mindez persze nem hatja meg azokat, akik nem jutottak hozzá kedvenc rántott csirkéjükhöz.

A KFC amúgy teljes bért fizet dolgozóinak ezekre a napokra is, bevételtől függetlenül. Csakhogy a szigetországban az étteremlánc üzleteinek nyolcvan százalékát franchise alapon üzemeltetik. A franchise tulajdonos KFC azonban a boltok maradék négyötöde esetében is javasolja az üzemeltetőknek a teljes munkabér juttatását a dolgozók felé.

Egyes hírek szerint a korábbi ellátó cég (Bidvest), akik profiknak számítanak az élelmiszer disztribúcióban, a váltást követően be kellett zárják egy bázisukat, ami egyből kettőszázötven munkahely megszűnését jelentette. Ezzel szemben az új szolgáltató minden igényt egy központi raktárról igyekszik kielégíteni, ennek azonban láthatóak a korlátai.

A KFC mindenesetre nem tűnik túl feldúltnak. Így biztosak lehetünk benne, hogy napokon belül helyre áll a rend Sanders ezredesék háza táján. Hogy ez hány csirkének jelentett többlet napfényadagot és mennyit bukott rajta a DHL, azt nem mernénk megtippelni.

Ugyanez a helyszín kívülről, szintén 2002-ben

Azt azonban bízván tudjuk, hogy az első éttermét még ezerkilencszázharminckettőben nyitotta a Kentucky államban található Corbin városában ez a bizonyos kedves, szakállas Sanders ezredes. Folyamatosan kísérletezett a sütési módokkal és új receptekkel, mígnem... (és itt most mindenki azt várja, hogy megalkotta a tökéletes KFC-receptet, ehelyett) vendéglátó egységét el nem bontották egy útépítés miatt.

Ekkor kezdte el az országot járni, hogy mindenféle étteremnek felajánlja a nála már bevált receptet, valamint az ahhoz párosuló sütési technológiát, és a jelek szerint ezt sikerrel tette! Mára tizenkilencezer tagot számláló gyorsétterem-hálózat örökíti meg Sanders nevét. Magyarországon félszáz KFC gyorsétterem üzemel, a csirkék legnagyobb bánatára!

Képeslap Kentuckyból

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek