Elrabolták az ukrán állami vasúttársaság egy vezető tisztségviselőjét

MTI/iho   ·   2016.07.19. 13:08

Elrabolták az ukrán állami vasúttársaság, az Ukrzaliznicja energiaellátással foglalkozó osztályvezetőjét - hozta nyilvánosságra kedden a kijevi rendőrség. A híradások szerint a tisztségviselő sétálni vitte a kutyáját, és hazatérésekor ütöttek rajta a támadók. Az ismeretlen fegyveresek agyonlőtték a kutyát, a hivatalnokot pedig betuszkolták egy autóba. A rendőrségi közlemény szerint a helyszínelők öt, 5,45 milliméter kaliberű töltényhüvelyt találtak a tetthelyen. A rendőrség jogtalan fogva tartás és emberrablás elkövetésének bűntette miatt indított nyomozást. A hatóságok egyelőre nem közölték, hogy feltételezésük alapján miért rabolhatták el az osztályvezetőt.

Vlodimir Omeljan infrastrukturális miniszter kedden a Facebook közösségi oldalon az esetet kommentálva kifejezte reményét, hogy a hatóságok mihamarabb és épségben megtalálják a magas rangú tisztségviselőt. Kijelentette, hogy az ukrán vasúttársaság helyzete egyre aggasztóbb. Ígéretet tett arra, hogy még a nap folyamán részletesen elbeszélget Wojciech Balczunnal, az Ukrzaliznicja lengyel származású vezetőjével a vállalat valós helyzetéről, az ott folyó reformok alakulásáról és a káderpolitikáról. Múlt pénteken jelent meg a kormányportálon a vasúttársaság beszámolója, amely szerint a tavaly ősszel nyilvánosan működő részvénytársasággá átalakított állami vállalat a 2015-ös évet tizenhatmilliárd hrivnya, azaz mintegy 183 milliárd forint veszteséggel zárta. Egy nappal korábban pedig a vasúttársaság nemrég kinevezett vezetője írta azt a Facebookon, hogy keményen fel kíván lépni az állami holdingnál folyó korrupcióval szemben, és belső vizsgálatokat, elbocsátásokat, valamint büntetőeljárásokat helyezett kilátásba. Leszögezte, hogy kádercserék nélkül lehetetlen valódi reformokat véghezvinni a vasúttársaságnál.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek