Elveszett benzinkutak nyomában – 2. rész

Istvánfi Péter   ·   2012.04.16. 17:30
00

A legkülönfélébb helyeken találkozhattunk régebben benzinkutakkal. Ilyen volt többek közöt az előző részben említett Damjanich utcai kút, vagy egy hasonló módon két épület közé beszorított töltőállomás az újlipótvárosi Radnóti Miklós utcában. Hasonlóan furcsa megoldás volt a Corvin közben a mozi és a házak között elhelyezkedett kút, vagy a Halász utcában működött állomás. Mai szemmel nézve furcsa, de régen a Kálvin tér közepén is volt benzinkút. Az ötvenes években a téren egy nagy körforgalmat alakítottak ki, ekkor tűnt el a kút. A már korábban említett gazdasági folyamatok mellett ezeknek a kutaknak az eltűnése a szigorodó szabályoknak is köszönhető. Az utolsó ilyen, a házak közvetlen közelében elhelyezkedő töltőállomás a Kálvária téren található.

Régebben a kutak árultak háztartási tüzelőolajat is (HTO), de voltak különálló, csak HTO-t áruló kutak. Vecsésen két helyen is volt ilyen, egy a Fő úton, egy pedig az Arany János utcában egy ház udvarán. A kutakat az Áfor üzemeltette, majd a rendszerváltást követően magánszemélyek vásárolták meg, és működtették. A Fő úton lévő helyén most parkoló van, a magánház udvaráról is eltűnt a kút.

Legfrissebb elveszett benzinkút a Kerepesi úton található, a Gyakorló köznél. Néhány hónapja zárt csak be, az Örs vezér téri bevásárlóközpont terjeszkedésének esett áldozatául.

A Kálvin téri benzinkút a tér átépítésekor tűnt el<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(a külön nem jelölt felvételek a szerző gyűjteményéből származnak)

Kapcsolódó hírek