Érdek nélkül tetszik: hegyek, felhők, völgyek

Márványi Péter   ·   2014.11.22. 16:15
cim2

Ezen a héten már olvashattak fényképes beszámolót egy szegedi sportpilótáról, aki egy új-zélandi repülőkomplexumban talált munkát, és ismerhette meg a repülésnek egy egészen másfajta módját, mint amit korábban az alföldi repülőcentrumban, Szegeden élvezhetett. Az óceáni szelek, a magas hegyek egészen más közeget jelentettek, és ez nemcsak a táj festői mivoltában érzékelhető, hanem abban is, ahogy a pilóta rálát és messzire lát a világra, merthogy a levegő rendszerint kristálytiszta.

Kmetovics Milán képei közül most lássunk még egyet, amely a cikkben nem szerepelt, de amit érdemes alaposabban megcsodálni. Három síkban látjuk a dolgokat, alul a vitorlázógép műszerfala (plusz a kabintetőre ragasztott fonal, amely azonnal jelzi a pilótának, ha csúszik a gép), középen a hegyek, felettük pedig azok a bizonyos hatalmasan szép felhők, amelyeket az óceán közelsége tud ilyen grandiózusra produkálni. Némi kiegészítéssel szolgál a műszerfal közepén lévő kijelző, amelyen látszik, hogy valójában egy tó vagy tengeröböl fölött járunk.

Amit látunk, az a legvadabb vadregény. Nívóban vagyunk a csúcsokkal, és a csúcsokat is finom felhőjáték fodrozza. A variométer természetesen emelést mutat, miközben a kép jobb alsó részén látszik egy feltehetően gleccser-vájta völgy. Némi esély arra, hogy a pilóta valamiféle leszállásra alkalmas sík felületet találjon, ha szüksége lenne rá.

De valószínűleg nem lesz szükség terepezésre: a gép és a fotót készítő ember békésen repül az érintetlennek látszó természet fennséges közegében.

Sorozatunk korábbi darabjai

Érdek nélkül tetszik: „drezinázni” mindig kell!

Érdek nélkül tetszik: csak lazán, pilóta

Amikor Kim Dzsongun

Érdek nélkül tetszik: ahol minden volt, még vasútállomás is

Érdek nélkül tetszik: lenyomni Skandináviát!

Érdek nélkül tetszik: villámok között

Érdek nélkül tetszik: a zöld komp

Érdek nélkül tetszik: három évet vártak rá, megérte

Érdek nélkül tetszik: megjött a kemény mag

Érdek nélkül tetszik: Párizs, 11 óra

Érdek nélkül tetszik: szakadt, koszos – és nem a miénk

Érdek nélkül tetszik: Tegel fölött az ég

Érdek nélkül tetszik: a Göhrener Brücke

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek