Érdek nélkül tetszik: leoldás döntő pillanatban

Márványi Péter   ·   2015.01.31. 13:45
cim3

Ritkán elkapott pillanat Jim Hanson fotóján, az AvWeb portálról. A motoros gép vontatja a vitorlázógépet, pontosabban: eddig vontatta: a vontatókötél azonban már nem feszül a motoros gép farka és a vitorlázógép orra között. Ha jobban megnézzük, láthatjuk is, a kötél vége már nincs a vitorlán, de a szabadon repülő motornélküli madár még pontosan tartja pozícióját a vontató mögött és enyhén fölötte. Ezért és ebben a pillanatban lehet ilyen szép közös fotót készíteni róluk, még együtt vannak, de már nincsenek egymáshoz kötve. Döntő pillanat tehát, mostantól önállóan hasítja a levegőt a motor nélküli szerkezet.

De ez a pillanat döntő volt ennek a repülőgépnek az életében is, ez volt az újjászületés utáni első szabad repülése. A kép láthatóan alkonyatkor készült, amikor a már nem termikes lágy levegő különösen alkalmas különleges felszállásokra. A gép egy igazi oldtimer, amit első pillantásra is gyaníthatunk, hiszen ilyen dúcolt szárnnyal, vezérsíkkal ma már nem építenek vitorlázót: egy Shweizer 2-22, amelyet a Lakes Area Technical Institute műhelyében, Dél-Dakotában restauráltak, és tettek újra repülőképessé.

Egy kis kutakodással kideríthető: ez a típus a negyvenes évek konstrukciója, bőven használta alapkiképzésre az amerikai légierő akadémiája is. Nem tartozik a valaha épített legfantasztikusabb motor nélküli madarak közé, a siklószáma csupán tizenhét, nem csoda, ha a korabeli fotón látható példány orrára azt pingálták, hogy: „Repülő Tégla”. De megbízható, békés partnere volt a srácoknak az első levegőben töltött órákhoz. És ha ennyire „tégla-üzemmódban” repült (vagyis merült, mint a balta, ahogy ezt hazai reptereken mondják), akkor legalább rászorította a növendékeket a pontos behelyezkedésre, különben nem érték el vele a repteret...

Sorozatunk korábbi darabjai

Érdek nélkül tetszik: mindig itt bicikliznénk...

Érdek nélkül tetszik: a hosszú 787-es és a rejtett arányok

Érdek nélkül tetszik: kivéve a béke hava

Érdek nélkül tetszik: szivárványos szárnyalás

Érdek nélkül tetszik: amikor még eredeti színükben pompáztak

Érdek nélkül tetszik: szalon-szárnyalás

Érdek nélkül tetszik: fényvillamos Milánóból

Érdek nélkül tetszik: az emberiség mennyei játéka

Érdek nélkül tetszik: két világ találkozása

Érdek nélkül tetszik: hegyek, felhők, völgyek

Érdek nélkül tetszik: „drezinázni” mindig kell!

Érdek nélkül tetszik: csak lazán, pilóta

Amikor Kim Dzsongun

Érdek nélkül tetszik: ahol minden volt, még vasútállomás is

Érdek nélkül tetszik: lenyomni Skandináviát!

Érdek nélkül tetszik: villámok között

Érdek nélkül tetszik: a zöld komp

Érdek nélkül tetszik: három évet vártak rá, megérte

Érdek nélkül tetszik: megjött a kemény mag

Érdek nélkül tetszik: Párizs, 11 óra

Érdek nélkül tetszik: szakadt, koszos – és nem a miénk

Érdek nélkül tetszik: Tegel fölött az ég

Érdek nélkül tetszik: a Göhrener Brücke

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek