És láss Škodát! Bemutatták a ForCity Alfát Prágában

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2015.08.25. 18:45
kiskep

A Prágai Közlekedési Vállalat (DPP) ünnepélyes keretek között vette át az első új dizájnú, néhány műszaki eltéréssel bíró, már légkondicionált, wifi egységgel ellátott Škoda 15T ForCity Alfa villamosát. A 9326-os pályaszámú jármű az első abból a 125 példányból, amit a gyártó közös megegyezés alapján 2018-ig szállít le a megrendelőnek.

Első látásra szembetűnő a különbség<br>(fotók: DPP)

Az egyik legfontosabb újítás a nagy teljesítményű légkondicionáló berendezés beszerelése, valamint a modern LTE technológián alapuló wifi, amelyet az utasok ingyen használhatnak. Az utasok viszont talán a leginkább annak örülnek, hogy a hideg és csúszós, kényelmetlen faimitációs üléseket a közkedveltebb műanyagra cserélték. A külső újítások, változtatások az eddig szállított ForCitykhez képest azonnal feltűnnek. A villamos magas „homloka” teljesen új dizájnt kapott, ahol első ránézésre szembe tűnik a sárga–narancs színű  sáv, ami a jármű elejét fedi. A fenti fekete és oldalsó szürke sávot egy ezüst és egy fehér sáv váltotta fel, ezzel is színesebbé vált a jármű. A első fényszórók felett LED-es sáv is helyet kapott. A villamos elején több műanyag alkatrészt eltávolítottak, fémlemezekre váltották, amelyekkel kezelhetőbbek lesznek az esetleges koccanásos balesetek, gyorsabb lesz a javítás.

Az utastér is megújult

A műszaki újítások közül kiemelhető a mechanikus fék modernizálása és hangtompítása, amellyel elsősorban a váltókon és keresztezéseken történő áthaladás lesz kevésbé zajos. A vezetőfülkébe konnektort is szereltek, könnyítettek a forgóváz fedelein is, valamint újítottak a szoftveren is.

Kidolgozottabb lett az orrész is

Az új járművek a motoli remizben lesznek honosak, október közepétől a 9-es villamos járatain tűnnek majd fel az Alfák. A közlekedési vállalat ígérete szerint Barrandov városrészbe és Řepy lakótelepre is járnak majd az új járművek. Fokozatosan a žižkovi remízbe is jut belőlük, így lassan teljesen kiváltják majd a jó öreg knédliket, a legendás T3-asokat.

Keresd a hasonlóságot<br>(fotó: a szerző)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek