ETCS Level2 a Flirtökön

iho/vasút   ·   2023.02.20. 15:00
00_flirt_maglod

A flottamodernizáció keretében forgalomba állt a MÁV-Start első 36, Flirt típusú, az Alstom ETCS 2-es szintű vonatbefolyásoló rendszerével felszerelt villamos motorvonata.

Mérföldkő a maga nemében: újabb fejezetéhez érkezett a MÁV-Start Flirt típusú villamos motorvonatainak flottamodernizációs projektje, amelynek keretében a sebesség és a biztonság növelésére tervezett ETCS (European Train Control System) 2. szintű rendszert szerelnek fel a járművekre. Az 59 Flirt villamos motorvonatból eddig 36-ra telepítették az ETCS L2 rendszert: az Alstom a szigorú európai követelményeknek megfelelő Atlas ETCS Level 2 vonatbefolyásoló berendezését. A teljes projekt a tervek szerint 2023 szeptemberében fejeződik be, a részletes teszteléssel és ellenőrzésekkel járó tanúsítási eljárást követően. Az Alstom közbeszerzési eljárás keretében nyerte el ezt a projektet. 

Az Európai Vonatbefolyásoló Rendszer (ETCS) elsődleges célja a vonatok mozgásának felügyelete és a vasúti közlekedés biztonságának fokozása különböző üzemi helyzetekben. A rendszer folyamatosan kiszámítja a figyelmeztető, üzemi és vészfékezési sebességprofilokat, valamint figyelemmel kíséri a vonat és a pálya megengedett sebességét is. Teljes felügyeleti üzemmódban gyakorlatilag lehetetlen, hogy a mozdonyvezető figyelmen kívül hagyjon egy vörös „Megállj!” jelzést. A továbbfejlesztett ETCS Level 2 folyamatos felügyeletet nyújt a GSM-R (a GSM vasúti változata) segítségével. Végső soron az ETCS Level 2 rendszer javítja a forgalom hatékonyságát, mivel lehetővé teszi, hogy a korszerűsített vonatok nagyobb sebességgel közlekedjenek azokon a vonalakon, ahol a pályakörülmények ezt lehetővé teszik. Így például a Budapest–Székesfehérvár vonalon, ahol a korábbi 120 km/órához sebességhez képest 160-ra lehet növelni a maximális sebességet. 

A folyamat összetettségét érzékelteti, hogy az Alstom 2020. januárban szerezte meg az átalakítási engedélyt a Flirtökre. A prototípusok elkészítését a tesztelés követte: az előírások szerint a vonatoknak 250 ezer kilométert kellett hiba nélkül futniuk, ezért az Alstom a vasúti hatóságtól engedélyt kapott arra, hogy öt prototípussal végezze el a típusengedélyezési tartampróbát. A folyamattal párhuzamosan megkezdődött az előszerelés, majd 2022. januártól a végszerelés. A jármű típusengedélyét, amelynek megszerzéséhez független tanúsító szervezet bevonásával igazolni kellett, hogy a jármű tervezése, gyártása, összeszerelése megfelel az összes európai és nemzeti előírásnak, a hazai vasúti hatóság 2022. decemberében adta meg.

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek