EU-USA cargobiztonsági megállapodás

iho/repülés   ·   2012.06.01. 12:53

Az európai légitársaságok örömmel üdvözlik az Unió és az amerikai hatóságok hosszú ideje várt egyezményét a légiszállítmányok biztonságáról. A megállapodás erősen egyszerűsíti az észak-atlanti légi teherszállítás eljárásait.

Az Unió és Amerika külön-külön építette ki a maga erős és szilárd cargobiztonsági rendszerét. De ez dupla munkát és magasabb költségeket jelentett a társaságoknak, hiszen egyidőben kétféle szabályrendszernek kellett megfelelni, ami egyébként egyáltalán nem jelentette azt, hogy kétszeres biztonságban lettek volna a szállítmányok.

Mostantól azonban az Európai Bizottság és az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hatósága egyenlő mértékben ismeri el a másik fél biztonsági tevékenységét és előírásait, ez szükségtelenné teszi a duplikációkat, csökkenti a felszerelések árát és az érintett légitársaságok adminisztratív terheit – nyilatkozta az AEA, az Európai Légitársaságok Szövetsége egyik vezetője.

Korábban az egyes uniós tagállamok külön-külön próbáltak kétoldalú egyezményeket kötni az Egyesült Államokkal, de a végső cél mégiscsak az volt, hogy ezeket a bilaterális szerződéseket egyetlen átfogó, az egész Európai Unióra kiterjedő megállapodással lehessen kiváltani. Ez pedig régi kérése, követelése volt már az európai légitársaságoknak.


Kapcsolódó hírek