Európa legjobb villamosvezetői magyarok!

iho   ·   2016.04.25. 16:26
00kicsi

A verseny több, igen összetett feladatból állt, amelyek próbára tették a résztvevőket a csapatmunkában, a precizitásban, és a jármű rezdüléseinek pontos érzékelésében egyaránt. Az első nap a berlini villamosok megismerésével telt, majd másnap reggel következett a verseny. Öt számot kellett teljesíteni, amelyek végeztével egyénileg, és az egyes városokból érkezett két-két versenyző eredményét összesítve, csapatban is eredményt hirdetttek.

Muli Eszter és Harsányi Antal a dobogó tetején (forrás: Facebook)

Először a pontos vészfékezés volt a feladat: úgy kellett megállni egy, a pályára festett stoptábla előtt, hogy a vezetőnek a sebességmérőt nem volt szabad megnéznie. A második feladatban az óvatosságé volt a főszerep: egy, a pálya mellé a sodrástáv határára tett bábu mellett haladtak el érintés nélkül a vezetők, itt a pálya tulajdonságainak és a járműszekrény mozgásának figyelése volt az első számú szempont. Ezután következett a pontos megállás vizsgája, a villamos harmadik ajtajának középvonalát egy felfestett nyílra kellett igazítani. A negyedik feladat igazi csapatmunka volt: a villamosvezető a hátsó vezetőállásból dolgozott, elöl csapattársa csupán figyelőszolgálatot látott el, így kellett minél pontosabban fékezni. Játékos műsorszámmal zárult a vetélkedő: a villamosbowlingban egy, a járművel meglökött golyóval igyekeztek a vezetők minél több bábut feldönteni.

A magyar versenyzők kitűnően teljesítettek: egyéniben Muli Eszter a harmadik, Harsányi Antal az ötödik helyet szerezte meg (az első a lyoni Jim Kouazan lett), ez az összesítésben az európa-bajnoki címet jelentette a BKV csapatának Lipcse és Lyon versenyzői előtt. A berlini Lichtenberg kocsiszínben tartott versenyt is rekordlétszámú: tizennyolcezer néző tekintette meg. A 2017-es verseny színhelye Tenerife lesz.

A villamosvezetők Európa-bajnokságának hivatalos Facebook-oldalán több érdekes fényképet, videót is találhatunk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek