Európából Kínába (is) szállítana az Alibaba

MTI   ·   2019.01.04. 14:15
alibaba-400

Liégeben, a repülőtér mellett kétszázhúszezer négyzetméter alapterületű központot épít a kínai Alibaba on-line kereskedelmi portál, hetvenötmillió euró (24,5 milliárd forint) költséggel. A bázis az Alibaba szállítmányozási leányvállalata, a Cainiao által üzemeltetett globális hálózat első európai csomópontja lesz, ahonnan európai cégek Kínába szállíthatják majd termékeiket. Az Alibabánál azzal számolnak, hogy a központ Kínába irányuló forgalma az első öt évben meghaladja majd a kétszázmilliárd eurót. A forgalom ellenkező irányú is lehet, Liége a kínai vállalkozások európai értékesítésre szánt árucikkeit is fogadhatja.

Az Alibaba kínai központjában a Cainiao hétszász robotja gyűjti össze a megrendelt termékeket (fotó: cnbc.com)

Az első európai logisztikai centrum felépítése egy nagyszabású terv része, amelynek célja a nemzetközi kereskedelem gyökeres átalakítása. Jack Ma, az Alibaba vezetője electronic World Trade Platform – röviden eWTP – néven vezette be az új elképzelést. Lényege, hogy a kínai cég az online felületén, a semleges platformként működő Alibabán hozza össze a gyártókat és a felhasználókat globális szinten, a Cainiao pedig Kínán belül huszonnégy óra alatt, a világ más országaiban pedig hetvenkét óra alatt leszállítja a megrendelt árut. A pénz az Alibaba fizetési rendszerén, az Alipay nevű szolgáltatáson keresztül áramlik, amelynek már most több mint félmilliárd felhasználója van.

A belgiumi logisztikai központ után újabb bázisok létesülhetnek Európában. A következő helyszín Bulgária lehet, és a kínai cég európai versenytársak átvételével is terjeszkedhet a kontinensen. Így felvásárlási célpont lehet a németországi online kiskereskedelem egyik vezető szereplője, a ruházati termékekre, lábbelikre és kiegészítőkre szakosodott Zalando.

Az Alibaba terjeszkedése aggodalommal tölti el a német kereskedőket. "Megengedhetetlenn lenne, ha nem EU-tagországokból származó kereskedők a fogyasztóvédelmi és termékbiztonsági előírások betartása nélkül kínálhatnák termékeiket az EU-s vásárlóknak platformokon keresztül" - mondta a Handelsblattnak Stephan Tromp, a német kereskedelmi szövetség (HDE) helyettes ügyvezetője.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek