Ezt nem feledjük! Bemondták, a kormány minden közlekedésfejlesztési tervét megvalósítja 2022-ig

MTI/iho   ·   2016.11.11. 21:30
csornai_utepites0

Nagyot mondott Homolya Róbert Egerben. Hogy aztán nagyotmondás lesz-e belőle, meglátjuk. Mi mindenesetre eltesszük ezt a nyilatkozatot, és 2023 januárjának első munkanapján visszatérünk rá.

– Soha nem látott mértékű, hazai és uniós forrás áll Magyarország rendelkezésére, hogy 2022-ig korszerűsítse és kibővítse gyorsforgalmi- és vasúthálózatát – hangsúlyozta Homolya Róbert. A közlekedési infrastrukturális fejlesztésekért felelős kormánybiztos kifejtette: a kormány még ősszel 2500 milliárd forintos közútfejlesztési tervről döntött, melynek mintegy 60 százalékát hazai költségvetésből fedez, és csupán 40 százaléka uniós forrás.

  • 2022-ig mintegy 900 kilométer hosszúságú, 2×2 sávos autópálya, vagy autóút épül meg, mellyel az ország gyorsforgalmi úthálózata 30–40 százalékkal nő. E fejlesztéseknek egy része a megyeszékhelyeket köti be a gyorsforgalmi úthálózatba, másik részük az autópályákat hosszabbítja meg az országhatárig.
  • 2022-ig mintegy 1200 milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére, hogy a nemzetközi szabványoknak megfelelően korszerűsítse a pályaszerkezetet és új mozdonyokat vásároljon.

Volt szó regionális dolgokról is, ezekről:

  • húsz éves ígéret a heves megyeiek számára az Egert az M3-as autópályával és a fővárossal összekötő 2×2 sávos gyorsforgalmi út, mely a kormány közlekedésfejlesztési tervének köszönhetően végre megépülhet.
  • a 19 kilométeres M25-ös autóút építésének első ütemében 2018-ig Mezőkövesdet az autópályához csatlakoztatják, tehermentesítik Andornaktályát és Nagytályát, valamint Eger déli közlekedési csomópontjait is átalakítják. Ezzel kapcsolatban a közbeszerzést kiírták, a munkaterületet jövő év elején vehetik birtokba a gépek.
  • 2017 elején megkezdődik a közbeszerzési eljárás az Eger és az Andornaktálya közötti szakaszon is, 2018 elején pedig Andornaktálya és Füzesabony között.

Ezeket a kijelentéseket nem vesszük el Nyitrai Zsolttól, a térség fideszes főemberétől: „egy lassú és nehéz fejlesztésről van szó, hiszen eredetileg csak 2×1 sávos közút volt a terv, de Orbán Viktor miniszterelnöknek köszönhetően 2×2 sávosra bővült a beruházás. Történelmi léptékű Eger másik fejlesztési lehetősége is, amelynek köszönhetően, intermodiális csomópontok kialakításával javulni fog az autóbusz- és a vasútállomás közötti közlekedés. Ez a beruházás 2019-ben kezdődhet el és 5 milliárd forintból valósulhat meg.”

Habis László, Eger polgármestere is kiemelkedett: „kiemelkedő és történelmi jelentőségű a város számára, hogy intermodális csomópontjai lesznek, és az M25-ös révén végre bekerül az ország vérkeringésébe, mert gazdasága az iparon és az idegenforgalmon alapul.”

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek