Fehérre festett sínekkel a hőség ellen

MTI   ·   2019.07.27. 19:30
400px_feher_sin

A Deutschlandfunk országos közszolgálati rádió közleménye szerint a németországi DB mellett ausztriai és svájci vasúttársaságok is tesztelnek fehérre festett sínszálakat. A több szakaszon folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy a fehér sínek öt-hét Celsius fokkal kevésbé forrósodnak fel a kánikulában, mint a kezeletlen, sötét színűek. Azt még nem sikerült megállapítani, hogy ez elég-e a közlekedést veszélyeztető deformálódás megelőzéséhez.

Fehérre festett sínekkel küzd a DB a nagy hőség elleg (illusztráció forrása: suedostschweiz.ch)

Városi közösségi közlekedési társaságok is igyekeznek átvenni az Olaszországban már bevált módszert. A bajorországi Würzburgban villamossíneket festettek fehérre. A hengerelt acél korábban hőhullámok idején hatvan fokig hevült és kitágult, a sínek így elferdültek, a legutóbbi nagy kánikulában, július elején viszont már nem volt gond velük – mondta a helyi közlekedési vállalat szóvivője az ntv hírtelevíziónak. Nincs szükség különleges festékre, mert nem az anyaga, hanem egyedül a színe számít. A világos színek növelik a felület fényvisszaverő képességét. Nem véletlen, hogy a napsugaras Görögországban sokhelyütt látni fehérre mázolt épületeket – mondta Stefan Emeis, a karlsruhei műszaki egyetem (Karlsruher Institut für Technologie – KIT) szakértője.

Németországban szerdán és csütörtökön is megdőlt a 2015-ben regisztrált 40,3 Celsius fokos melegrekord, az új történelmi csúcs több mint két fokkal magasabb, 42,6 fok. A rendszeres időjárási adatfelvétel csaknem száznegyven éves történetében először mértek negyvenkét fok feletti hőmérsékletet. A hőség súlyosságát jelzi, hogy csütörtökön a szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) tizenöt mérőállomásán regisztráltak a 2015-ös rekordnál nagyobb meleget, és huszonöt állomáson mértek negyven Celsius foknál magasabb csúcsértéket. A DWD előrejelzése szerint az ország nagy részén pénteken is lehet negyven fokos hőség, a hét végén viszont enyhülés kezdődik. A hűvös légtömegek heves záporokkal, zivatarokkal érkezhetnek. Rövid idő alatt akár negyven liter csapadék is hullhat négyzetméterenként, és mivel a talaj nem képes befogadni egyszerre ekkora víztömeget, áradások, villámárvizek is keletkezhetnek.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek