Felavatták az orosz úszó atomerőművet

iho/hajózás   ·   2018.05.20. 13:45
atomeromu_hajozas_orosz_kislid

Szombaton felavatták a világ első úszó atomerőművét, az Akademik Lomonoszovot. A Szentpéterváron épült komplexum Murmanszk kikötőjében vetett horgonyt, és a nyilvánosságnak is itt mutatták be. A ceremónia után a Roszatom megrendelésére épült létesítményt megrakják hasadóanyaggal és Kelet-Szibériába viszik.

A murmanszki öbölben vet horgonyt az atomerőmű (fotók forrása: AFP)

A 144 méter hosszú és 30 méter széles hajón két atomreaktor található, 35 megawatt összteljesítménnyel, így teljesítményük körülbelül az atomjégtörőkének felel meg. Ezzel a teljesítménnyel egy kétszázezer fős város energiaigényét lehet fedezni.

A huszonegyezer tonnás vízkiszorítású hajó jövő én nyarától a Csukotka-régióbeli Pevek kikötőjében fog állomásozni, háromszázötven kilométerrel a sarkkör felett. Pevek ötezer lakossal Oroszország legészakibb városa, viszont a közelben fúrószigetek találhatóak, az úszó erőmű elsősorban ezek energiaellátását fogja szolgálni. Megjegyezendő, hogy Oroszország a gáz és olajkincsek kiaknázása közben egyre erősebben nyomul a sarkkörön belüli térségekben, az új létesítmény is e törekvés jegyében készült el.

A hajót nukleáris üzemanyaggal töltik meg Murmanszkban

A Mini Nukes-nak is nevezett kisméretű atomerőművek egyelőre kísérletnek tekinthetők, amelyektől a világ atomipara az atomenergia termelésének szélesebb elterjesztését reméli. A technológia még nem tekinthető teljesen kipróbáltnak, de a World Nuclear Association azzal számol, hogy 2030-ban világszerte kilencvenhat ilyen erőmű fog villamosenergiát szolgáltatni. A jövő új energiaipari piacának tekintett területen már megindult a versenyfutás az államok és cégek között, egyelőre az Egyesült Államok áll nyerésre. Az amerikai NuScale a 2020-as évek elejére húsz ötven megawattos kíserőmű telepítésével számol Idaho-államban, ehhez a szövetségi kormány 450 millió dolláros támogatását is igénybe veszi. A Szilícium-völgyben több mint ötven frissen alapított vállalkozás foglakozik innovatív nukleáris technológiákkal, közöttük kiserőművek fejlesztésével.

A fejlesztések kritikusai a biztonsági problémákkal érvelnek, nem mintha a kis erőművek zavarérzékenysége nagyobb lenne az eddig megszokottnak számító atomerőműveknél, viszont az elektromos energia mellett meleg vizet is szolgáltatnak, ezért a lakóterületekhez sokkal közelebb helyezhetők el. Emellett olyan labilis politikai és társadalmi berendezkedésű államok is könnyebben hozzájuthatnak a technológiához, melyek egy hagyományos atomerőművet nem engedhetnének meg maguknak – ez talán a legnagyobb biztonsági kockázat.

144 méter hosszú, 30 méter széles

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek