Felborult egy bevándorlókat szállító hajó

MTI   ·   2012.06.27. 08:36

Felborult egy bevándorlókat szállító hajó, fedélzetén mintegy 130 emberrel az Ausztráliához tartozó Karácsony-sziget közelében – közölte szerdán az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság (AMSA). A hajón tartózkodók száma 123 és 133 közötti volt, 123-at sikerült megmenteni – mondta a kormányfő a parlamentben.

A korábbi információk szerint 150 embert szállított a hajó. Az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság (AMSA) akkor azt közölte: a helyszínre érkezett két kereskedelmi hajó, hogy fedélzetére vegye az embereket, s oda tart két ausztrál hadihajó is.

A múlt csütörtökön szintén a Karácsony-sziget közelében elsüllyedt egy másik, bevándorlókat szállító hajó, fedélzetén mintegy 200 emberrel, többségükben afgánokkal. A mentőalakulatok ekkor 110 túlélőt találtak, 17 holttestet emeltek ki a tengerből; a többiek hivatalosan eltűntnek számítanak.

A Karácsony-sziget 2600 kilométerre van Ausztrália északnyugati partvidékétől, de csak 300 kilométerre az indonéz partoktól. Az Ausztráliába tartó illegális bevándorlók (többségükben irakiak, irániak vagy kurdok) általában Indonéziában szállnak hajóra: ez utóbbiak azonban sokszor rossz állapotban vannak, s ráadásul túl sok embert vesznek fedélzetükre, így gyakoriak a hajótörések.

Kapcsolódó hírek