Felgyorsítja a TEN-T-hálózat létrehozását az EU

iho/vasút   ·   2019.12.10. 18:00
400px_tent_europa

A transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) befejezésére irányuló javaslat célja tisztázni azt is, hogy a projektgazdáknak milyen eljárásokat kell követniük az engedélyek megadása és a közbeszerzések során. A Tanács álláspontja rendeletről irányelvre módosította a javaslat jogi természetét annak érdekében, hogy a tagállamok számára garantálja a szükséges rugalmasságot a jelenleg érvényben lévő engedélyezési eljárások előnyeinek kihasználása érdekében.

Felgyorsítja az EU az engedélyezési eljárásokat, hogy 2030-ra létrejöhessen a teljes TEN-T-hálózat (kép forrása: kongres-magazine.eu)

Az irányelvtervezet olyan projekteket fog lefedni, melyek a TEN-T törzshálózat előre meghatározott, határokon átnyúló kapcsolatainak és a hiányzó összeköttetések részét képezik. A kizárólag telematikával és más új technológiákkal kapcsolatos projekteket kizárják a körből, mivel ezek alkalmazása nem korlátozódik a TEN-T törzshálózatra. A tagállamok az irányelveket szabadon alkalmazhatják majd a TEN-T-hálózat más projektjeinél is, hogy szélesebb körű harmonizált megközelítést lehessen elérni a közlekedési infrastruktúrával kapcsolatos projektek során. Az eljárások hatékonyabbá és átláthatóbbá tétele érdekében a tagállamok ki fognak jelölni egy hatóságot, mely a legfontosabb kapcsolattartó pontként szolgál majd a projektgazda számára dokumentumok és egyéb információk benyújtásával kapcsolatos útmutatás során.

A teljes engedélyezési eljárásra legfeljebb négy évet hagynak, ez az időtartam azonban kellően indokolt esetben meghosszabbítható lesz. A tagállamoknak az irányelv hatályba lépésétől számítva két év áll rendelkezésre arra, hogy a nemzeti törvénybe ültessék át azt.

Az Európai Unió közlekedéspolitikája szerint a kilenc, a legfontosabb csomópontokat és kapcsolatokat érintő törzshálózati folyosóból álló törzshálózatnak 2030-ra el kell készülnie. Az összes európai régiót lefedő átfogó hálózat várhatóan 2050-re valósulhat meg – számol be a Railway Pro.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek