Felújított állomásépület Szany-Rábaszentandráson a Magyar Falu Programból: jól járt a helyi színjátszókör is

iho/vasút   ·   2022.03.27. 15:00
00_szany-rabaszentandras

A MÁV-projekt célterülete a falusias, közlekedési főtengelyektől távolabb eső térségeket feltáró regionális vasúthálózat, amely az elmúlt 10–15 év vasútfejlesztési projektjeiből kimaradt.

Szany-Rábaszentandrás vasútállomáson a 60 millió forint értékű fejlesztés során a megújult, korszerű, temperált utasváróban az utasok kényelmét wifi-kapcsolat, digitáliseszköz-töltési lehetőség, valamint az önkormányzat segítségével kialakított utasmosdó szolgálja. Az épületen a külső homlokzat felújítása és a tetőszigetelés cseréje mellett a korszerűsítés során minden nyílászárót kicseréltek.

(fotók: MÁV)

A vasútüzemnek nem szükséges épületrészeket az önkormányzat fogja hasznosítani: főként Szany színjátszóköre használja majd a helyiségeket próbateremként és előadótérként, emellett a közeli Vadászház vendégszobái kerülnek át az épületbe. Az épület környezetét egységes, burkolt felülettel szépítették, és fedett kerékpártárolókat is telepítenek a vasútállomásra.

Az átadással egyidejűleg a menetrend fejlesztése sűrűbb eljutási lehetőségeket kínál Szany-Rábaszentandrás állomásról Csornára, ahol Győr, Budapest, illetve Sopron irányába egyaránt is kedvező átszállási kapcsolatok vannak. Az új, ütemes menetrendi struktúra szerint Pápa–Csorna viszonylatban a jelenlegi két pár, naponta közlekedő vonat mellett a diákforgalmi utazási igényeknek is megfelelő harmadik vonatpár fog közlekedni pénteki és vasárnapi közlekedési rend szerint. Ezeket további két pár Csorna–Szany-Rábaszentandrás viszonylatú betétjárat egészíti ki naponta. A sebességkorlátozások felszámolását követően lehetőség nyílik majd a kétóránkénti ütemes közlekedés bevezetésére. Fő cél a korábban népszerű diákvonatok helyreállítása, valamint a csornai IC-csatlakozások javítása. Az infrastruktúra javításának függvényében később további menetrendi fejlesztések várhatók.

Mád vasútállomás felvételi épülete is elkészült már ebben a programban, de megújul a meglévő utasforgalmi épület és annak környezete Szany-Rábaszentandráson kívül Zichyújfalu, Berkenye, Nagyigmánd-Bábolna, Csömödér-Páka, Mernye, Vaja-Rohod, Biharnagybajom, Nagykereki, Pocsaj-Esztár, Okány és Medgyesegyháza vasútállomásokon. Új, korszerű állomásépület épül Bashalom, Kisvarsány, Tiszaalpár, Szalatnak, Pécsudvard, Püspökhatvan, Nyírbogát, Szerep, Sárrétudvari, Tiszajenő alsó és Győrasszonyfa vasútállomásokon is.

Kisvarsányban új vasúti megállóhely létesül, Jósvafő-Aggtelek megállóhelyen pedig közös busz-vonat peron épül.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek