Fizetésképtelenség fenyegeti a Szuhojt

iho   ·   2013.07.12. 13:18
Az oroszországi Szuhoj Polgári Repülőgép társaság – a Szuhoj Superjet (SSJ) gyártója – kétmilliárd dollár adósságot halmozott fel, és nem tett eleget adósi kötelezettségeinek sem. Ha az év végig nem szedi ráncba önmagát, fizetésképtelennek minősül – adja hírül a Világgazdaság.

A társaságtól több mint 600 millió dollárt vár vissza az állami fejlesztési és külgazdasági bank, a Vnyesekonombank, további 300-at pedig különböző hitelezők a Kommerszant cikke szerint. Mindennek a tetejébe a gyártó megsértette az EBRD-től felvett hitellel kapcsolatos feltételeket, valamint nem tett eleget a német WestLB és az orosz VTB bankok felé fennálló kötelezettségének sem. A bankok az év végéig adtak haladékot.

A helyzet rendezését célzó terv szerint a társaságnak az adósságai felére elegendő kötvényt kellene kibocsátania, állami garancia mellett. A Vnyesekonombank is besegíthet 483,9 millió dollárral, ha eladja az Airbus társaságot is ellenőrző EADS-ban lévő 5 százalékát, értesült az orosz lap az ügyhöz közeli forrásból. Az SSJ projekt méretéből adódóan logikus lenne az állami segítség Oleg Pantyelejev, az Aviaport főszerkesztője szerint, aki a Kommerszantnak nyilatkozott. Mivel az SSJ ugyanis az egész orosz légi ipar kísérleti programja, kulcsfontosságú, hogy a Szuhoj Polgári Repülőgép társaság eleget tegyen hitelezői várakozásainak, és megtartsa külföldi partnerei bizalmát.

A cég hírek szerint már az adósságai átütemezéséről tárgyal. A társaságnak tavaly több mint 111 millió dollárnyi vesztesége volt. 12 SSJ repülőgépet adott el, idei terve 27 repülő, honlapja szerint 179-re van rendelése.

Kapcsolódó hírek