Földön az indiai Mirage-flotta

iho/repülés   ·   2012.03.06. 10:00
nyito

A Gwandor légitámaszpontról felszállt, KT203 lajstromjelű gép március ötödikén, helyi idő szerint 12.45-kor zuhant le a Rádzsasztán állambeli Sawai Madhopur mellett. Két pilótája, Raj őrnagy és Kanav hadnagy katapultált és kisebb sérülésekkel túlélték a balesetet. Az esemény után az indiai Dassault Mirage 2000-esek felszállásait letiltották, míg a baleseti kivizsgálás eredményei el nem készülnek. A lépés három, a típust üzemeltető vadászbombázó századot érint.

Az előző baleset alig tíz napja következett be: ekkor a szintén Gwandorról indult Dassault Mirage 2000TH egy gyakorlórepülésen zuhant le a közép-indiai Madhya Pradesh állambeli Bhind mellett. A két pilótának itt is sikerült katapultálnia a gépből, mielőtt az a földnek csapódott. Az eddigi jelentések szerint a gép hajtóműve leállt és nem sikerült újraindítani.

Az oktatógép roncsai <br>(fotó: 70794.com)

A két baleset több okból is komoly gondokat jelent. Az Indiai Légierő régóta küzd a kiképzési, oktatási hiányosságokkal, melynek köszönhetően a légierő meglehetősen gyenge baleseti statisztikával rendelkezik. Márpedig az elmúlt két hét alatt lezuhant mindkét Mirage kétüléses oktatógép volt, melyekből India összesen hét darabot vásárolt csupán.

Mirage 2000H: India újjáépítendő támasza <br>(fotó: livefist.blogspot.com)

Másrészt a Mirage 2000-esekre hosszú távon is számít India: a megmaradt 51 Mirage 2000H együléses vadászbombázókat modernizálják, erre 2011. júliusában 3 milliárd dolláros költségvetési keretet fogadtak el. A 2000-5 Mk II-es szintre átépített gépek megkapják a francia MBDA MICA közepes hatótávolságú, lokátoros önirányítású légiharc-rakétát is. Az első két gép már Franciaországban van, a többi gépet licenc alapján a Hindustan Aeronautics Limited építi majd át.

Kapcsolódó hírek