Folytatódhat a debreceni 2-es építése

MTI   ·   2012.12.21. 18:19

Januárban újraindulhat a debreceni 2-es villamos építése, miután a pályaépítéssel megbízott konzorcium és az önkormányzat megállapodott a szükséges szerződésmódosításokban – jelentette be Kósa Lajos fideszes polgármester pénteken Debrecenben.

A villamospályát építő ATK Debrecen konzorcium péntekig kapott haladékot arra, hogy bemutassa a szükséges garanciákat a munka elvégzésére. Megállapodás született arról, hogy a három tag új projektcégben egyesül, vagyis egyetlen jogi személyiséget alkot. A konzorcium a szükséges bankgaranciát is megszerezte – mondta a politikus.

A projektcéget az Arcadom Zrt., a Keviép Kft. és a Tóth-TD Kft. alkotja, akárcsak a kivitelező konzorciumot, de ennek a vezetője az Arcadom helyett a Keviép lesz. Kósa Lajos elmondta: a megállapodás szerint nettó 7,97 milliárd forint lesz a beruházás végösszege.

Közölte, hogy a szerződésmódosítást elküldik az Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, amelynek 30 napon belül kell azt elbírálnia. Amennyiben jóváhagyják, azonnal indulhat a munka.

Az építkezés 2012 elején azért állt le, mert a konzorcium több alvállalkozót nem fizetett ki. A módosítás szerint viszont a jövőben a projektcég csak akkor kaphat pénzt az önkormányzattól, ha igazolni tudja az alvállalkozói kifizetéseket, illetve az önkormányzat maga is fizethet az alvállalkozóknak.

A polgármester szerint a város pozíciói javulnak a szerződés módosításával, hiszen kötbért ezt követően három részhatáridő után is követelhetnek, míg korábban csak a projekt befejezése után volt erre lehetőség. Az első részhatáridő 2013 márciusában jár le, akkorra kell megépülnie a járműveket fogadó remíznek. Kósa Lajos leszögezte: tartani fogják a határidőket, egy év múlva, 2013. december 20-án kész lesz az új villamosvonal.

Kapcsolódó hírek