Folytatódik a koszovói vasúthálózat fejlesztése

iho/vasút   ·   2022.12.25. 12:00
kosovo_polje

A 208 millió eurós korszerűsítési program második szakasza a Mitrovicë–Fushë Kosovë vonal átépítését foglalja magába.

A koszovói infrastruktúra-kezelő Infrakos az éven ítélte oda a Generale Costruzioni Ferroviarie-nek a nyugat-balkáni vasúti törzshálózat és a kibővített a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részét alkotó, 34 kilométer hosszú pálya rekonstrukciós szerződését; a megbízás 48 millió eurót (nagyjából 19 milliárd forintot) ér. A korszerűsítés során a TEN-T szabványai szerint újul meg a vasúti al- és felépítmény, melynek köszönhetően száz kilométer per órára nő a pályasebesség. Átépül továbbá öt állomás és javul a közlekedésbiztonság is.

A koszovói közlekedési hálózat elmúlt évtizedeinek legnagyobb mérvű, három fázisból álló fejlesztési programjának első fázisa a Fushë Kosovë-tól az észak-macedón határnál fekvő Hani i Elezitig vezető pályát érinti; a 67 kilométer hosszú szakaszon már zajlik a rekonstrukció. A középső fázis során pedig az Észak-Macedóniát Szerbiával összekötő pálya újul meg.

A koszovói vasút Trainkos rövid hálózatának térképe (forrás: Wikipedia)

A teljes beruházáshoz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) egy 40 millió eurós (cirka 16 milliárd forintos), az Európai Fejlesztési Banktól (EIB) pedig egy 42 millió eurós (17 milliárd forintos) kölcsönt vett fel az Infrakos. A költségek közel felét az Európai Unió nyugat-balkáni beruházási keretén keresztül felvett 83 millió eurós (33,5 milliárd forintos) támogatásból finanszírozzák. A fejlesztés összeköti Koszovót a régióval és azon is túl, elősegíti a gazdasági lehetőségek fellendítését, továbbá megkönnyíti, biztonságosabbá és zöldebbé teszi a közlekedést – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön Kosovo Polje állomás. Kép forrása: Wikipedia)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek