Megújulhat Koszovó legfontosabb vasútvonalának egy része

iho/vasút   ·   2018.05.20. 16:15
400px_kosovo

A közbeszerzés a vasútvonal 246+888 és a 313+711 szelvényei közötti, hatvanhét kilométer hosszú rész rekonstrukcióját foglalja magában. A pályát a forgalom fenntartása mellett tervezik átépíteni. A beruházásra június 28-is adhatják be pályázataikat az érdeklődő vállalatok. Minden közbeszerzéshez kilencszázezer eurós (körülbelül 285 millió forintos) ajánlati biztosítékot kell csatolni.

A 10-es vonal sárga színnel jelölt szakasza újulhat meg (forrás: Wikipedia)

Az egykori jugoszláv 10-es vonal 252 kilométer hosszan vezet a szerbiai Kraljevótól a koszovói főváros Pristinán át a macedóniai Gorce Petrovig. Koszovó területére száznegyvennyolc kilométer után, a szerbiai határ közelében fekvő Lešaknál lép be, és az ország déli részén található Hani i Elezitnél lép át Macedóniába.

A vasútvonal kialakítása lehetővé teszi a villamosítást, jelen tender azonban csak az átépítési munkákra szól, a villamosítást, valamint a jelző- és telekommunikációs berendezések korszerűsítését nem tartalmazza. A beruházáshoz az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) venne fel hitelt az Infrakos – számol be a Railway Pro.

A vitatott jogállású állam mindössze négyszázharminc kilométer hosszú, normál nyomtávú, villamosítatlan vasúthálózattal rendelkezik. A nemzeti vasúttársaság HK-Trainkos tavaly augusztus elején határozatlan időre leállította a vasúti személyforgalmat szinte a teljes országban.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek