Folytatódik a vágányfelújítás Budapesten

iho   ·   2013.08.15. 09:40

Folytatódik a budapesti villamosvágányok nyári felújítási programja: augusztus 21-étől, szerdától szeptember 1-jéig, vasárnapig az Erzsébet királyné útján, a Kolozsvár utcában és a Zsókavár utcában újul meg a 62-es, a 62A és a 69-es villamosok pályája. A munkák befejeztével a villamosok gyorsabbak lesznek és csökken a járművek miatti zaj- és rezgésterhelés a környéken – olvasható a Budapesti Közlekedési Központ közleményében.

A munkavégzés idején módosul a villamosok közlekedési rendje az Erzsébet királyné útján, a Kolozsvár utcában és a Zsókavár utcában.

A felújítási munkák során kicserélik a nagypaneles elemekből épített villamosvágányt az Erzsébet királyné útján a Rákospatak utca és a Miskolci utca között; valamint a Kolozsvár utcában a Tóth István utca és Rákospalota, MÁV-telep között. A Zsókavár utcában a Nyírpalota út és az Erdőkerülő utca közötti szakaszt és a Nyírpalota úti közúti átjárókat újítják fel és megújulnak a vágányok az újpalotai Fő téren található „S-kanyarban” is.

A kivitelezési munkák a BKV Zrt. beruházásban valósulnak meg. A felújítási munkák befejezésével a 69-es villamosok vonalán számos 5-10 kilométeres sebességkorlátozás szűnhet meg, gyorsabbá téve a villamosközlekedést. Emellett az Erzsébet királyné útján és a Kolozsvár utcán az új pályának köszönhetően csökken a villamosok zaj- és rezgéskibocsátása, így az ott lakókat jóval kisebb mértékben zavarhatja a villamosközlekedés.

A villamospálya-felújítási munkák a BKK és a BKV között megkötött közszolgáltatási szerződés keretében, az idei nyári beruházási terv alapján valósulnak meg. A beruházás értéke mintegy 340 millió forint.

A felújítási munkák idején a 62-es és a 62A jelzésű villamosok az Erzsébet királyné útja és a Nagy Lajos király útja csomópontjától a 3-as villamos vonalára terelve, a Mexikói út M végállomáshoz közlekednek.

A 69-es villamos a munkavégzés idején, augusztus 21-étől, hétfőtől szeptember 1-jéig nem közlekedik.

A felújítás idején, augusztus 21-étől, hétfőtől szeptember 1-jéig, vasárnapig 62-69V jelzéssel pótlóbuszt indítanak a Mexikói út M és Újpalota, Erdőkerülő utca között.

Augusztus 21-én, szerdán hajnaltól szeptember 2-án, hétfőn hajnalig a felújítási munkák miatt lezárják a villamosvágányokon átvezető átjárókat a Nyírpalota úton. A közúti forgalom – így az erre közlekedő 7-es, 7E, 107E és 979-es autóbuszok is – terelőúton haladhat.

Közúti változások: a Bosnyák tér, illetve a Belváros felé a Nyírpalota út – jobbra Páskomliget utca – a Nádastó parknál található útátjáróban visszafordulva – Páskomliget utca – jobbra Nyírpalota út útvonalat biztosítják. A Páskomliget utca – Kőrakás park kereszteződésében megváltozik a forgalmi rend: a visszaforduló járműveknek lesz elsőbbsége a Páskomliget utcán a Bánkút utca felől érkező forgalommal szemben.

A Szentmihályi út, illetve a Pólus Center felé haladó forgalom számára a Nyírpalota út – jobbra Zsókavár utca – a Kőrakás parki útátjáróban visszafordulva – Zsókavár utca – jobbra Nyírpalota utca útvonalat javasolják. A Zsókavár utca – Kőrakás park kereszteződésében megváltozik a forgalmi rend: a visszaforduló járműveknek lesz elsőbbsége a Zsókavár utcán érkezőkkel szemben.

A munkavégzés idején érvényes menetrendek a BKK weboldalán érhetők el.

Kapcsolódó hírek