Fontos felüljáró épült meg Gödöllőn a 80a felújításának részeként

iho/közút   ·   2021.05.24. 09:00
00_godolloi_feluljaro

A Budapest–Hatvan vonalszakasz korszerűsítésének részeként új különszintű kereszteződés épült Gödöllőn a vasútállomás szomszédságában lévő Köztársaság úton. Az eddigi szintbeni útátjárót felváltó létesítmény hídszerkezetének hossza közel 143 méter.

2020. december elején az eljáró hatóság ideiglenesen engedélyezte a felüljárón a közúti forgalom mellett a gyalogos és kerékpáros forgalmat is. A felüljáró végleges forgalomba helyezése 2021 májusában történt meg.

A vasútvonal felett átívelő kétszer egy sávos felüljáró forgalombehelyezésével jelentősen csökken a reggeli és délutáni forgalmi csúcsokban a várakozási idő.

A beruházás részeként a Budapest–Hatvan vonalszakon mind a tizenhráom állomás és megállóhely megújul és egy új megállóhely létesül Akadémiaújtelep néven. Gödöllőn is korszerű és akadálymentes állomási környezet, (magában foglal egy buszfordulót és P+R parkolót), új állomási felvételi épület, üzemi épület és HÉV üzemi épület került megvalósításra. Kiépült az új térvilágítás, szélesebb magasperonok, utastájékoztató berendezés, aluljárók, liftek, új perontetők létesültek. A HÉV végállomás is teljesen megújult és beintegrálódott a nagyvasúti állomásba.

(fotók: NIF Zrt.)

A beruházás keretében 2021 őszére ötvenhárom kilométernyi kétvágányú vasúti pálya épül át Rákos és Hatvan állomás között. A felújításnak köszönhetően megszűnnek a sebességkorlátozások a vonalon, a vonatközlekedés sokkal stabilabbá válik. A teljes szakaszon új, elektronikus biztosítóberendezés és vonatbefolyásoló rendszer épül.

A Rákos–Hatvan vasútvonal fejlesztése az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásban valósul meg. A Rákos–Gödöllő vonalszakasz közötti vasúti pálya korszerűsítését az SB-Rákos 2017 Konzorcium (Strabag Vasútépítő Kft. és Belfry PE Kft.), a Gödöllő–Hatvan vasúti vonalszakasz pályaépítését a Swietelsky Vasúttechnika Kft., a biztosítóberendezési, távközlési és ETCS 2 kivitelezési munkákat a Thales Austria GmbH és Thales Rail Signalling Solutions Kft. végzi.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek