Forgalomba állt a SOR elektromos hajtású csuklósa

Korcsmáros Gábor   ·   2023.03.29. 12:00
hksorelectric

A SOR NS 18 Electric autóbusz Hradec Královéban mutatkozik be, a tesztüzem egyelőre május 5-éig tart.

A legújabb cseh elektromos hajtású csuklós busz Hradec Králové (Königgrätz) város közlekedésében mutatkozik be. A leghosszabb cseh villanybuszt 2022 novemberében mutatták be a CzechBus szakkiállításon. A villamos hajtású csuklós busz alacsonypadlós, nagykapacitású, 600 kilowattórás teljesítményű akkumulátorral ellátott jármű, aminek köszönhetően a gyártó 350 kilométeres hatótávolságot tud garantálni egy töltéssel. Az elektromos busz töltése éjszakai lassú üzemmódban, a CCS2 szabvány szerinti kábel segítségével lehetséges, ugyanakkor fel van szerelve az OPPCharge rendszerrel, amely napközben az útvonalon, a tetőn elhelyezett áramszedő segítségével folyamatos automatikus töltést tesz lehetővé. 

A jármű légkondicionált, külső és belső, adatrögzítésre is alkalmas kamerarendszerrel ellátott, wifi, USB csatlakozók is vannak. A buszvezető műszerfala teljesen digitális, sőt még üdítő hűtésére alkalmas hűtőszekrény is helyet kapott a vezetőálláson. A cseh SOR Libchavy járműgyártónak eddig a ČSAD MHD Kladno közlekedési vállalattól van egy megrendelése opcionálisan összesen nyolc ilyen típusú járműre. 

A SOR NS 18-as típusú csuklós autóbusz konstrukcióját tekintve egy háromzengelyes, kétszekciós jármű, hossza 18 750 milliméter, szélessége 2 550 milliméter, négy kétszárnyas ajtón mehet végbe az utascsere, végsebessége nyolcvan kilométer per óra, az utastér lényegében kopírozza a SOR NB 18-as típust. Időközben a lengyel Solaris is nagyteljesítményű csuklós villanybusszal bővítette kínálatát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek