Forgalomba álltak a szlovák Kissek

Korcsmáros Gábor   ·   2024.02.16. 15:00
561

Már pendliznek a pozsony környéki vonalakon az új emeletes szerelvények.

Stílusosan, Bálint-napkor mutatta meg a sajtónak a ZSSK szlovák személyszállító vasúttársaság az új, Stadler által gyártott Kiss szerelvényeket, amiket már az utasok is kipróbálhattak. A szlovák vasúttársaság 76 millió 950 ezer euróért vásárolt négy nagykapacitású, kétszintes villamos motorvonat szerelvényt, amit a nyugat-szlovákiai régió legfrekventáltabb vasútvonalain vetnek be. Az új vonatok maximális sebessége 160 kilométer/óra, lényegében ugyanolyan paramétereik vannak, mint a mi Kiss szerelvényeinknek, tehát lesz wifi, modern utastájékoztató- és kamerarendszer, automatikus utasszámláló. Tizenöt kerékpár fér majd el a vonaton, és a Škoda Transportation által gyártott emeletes ingavonatokkal ellentétben ezeken lesz egy harminc férőhelyes első osztályú szakasz is; a vonat összesen 611 utas befogadására alkalmas. Harminc ülőhely van az első osztályú szakaszon, 552 ülőhely van a másodosztályú szakaszon, plusz még huszonkilenc lehajtható ülés. 

A ZSSK tájékoztatása szerint a három új szerelvény Pozsony és Érsekújvár, illetve Pozsony és Trencsén között ingázik. A negyedik szerelvény, amely júliusban balesetet szenvedett a velimi tesztpályán, várhatóan novemberre érkezhet meg a megrendelőhöz.  

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek