Fővárosi Közgyűlés: busztender lefújva?

MTI   ·   2012.10.15. 09:55

Rendkívüli ülést tart a Fővárosi Közgyűlés a CET-beruházásról szóló követelésvásárlás, valamint a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) busztenderének fedezete ügyében hétfőn.

A testület zárt ülésen tárgyalja újra a CET-projektről szóló javaslatot, miután az előző ülésen a mintegy 800 millió forintos követelésvásárlás nem kapott többséget.

Az ülésen tárgyalnak a BKK és a BKV Zrt. busztenderének fedezetéről is. A pályázat eredményességéről október 2-án döntött a BKK és a BKV Zrt. igazgatósága, eredményhirdetés október 16-án lesz. Azért csak október közepén írhatják alá a szerződést, hogy a Fővárosi Közgyűlésnek legyen ideje az ajánlatkérő tudomására hozni, ha a fedezetet nem látják biztosítottnak.

Tarlós István a rendkívüli ülés előtt újságíróknak nyilatkozva röviden annyit mondott: jelen formájában elég nehezen tudja elképzelni az új buszok megérkezését a tender alapján, ezért más utat kell választani. Hozzátette: nem lehetséges, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a tervezhető költségeken felül többletköltséget produkáljon akkor, amikor a főváros jövő évi költségvetése sem látszik biztosítottnak, és ezt a közgyűlésnek is ki kell mondania.

A közgyűlés várhatóan arról dönt, hogy a BKK eredményt hirdethet-e a 150 busz alvállalkozói üzemeltetéséről szóló tenderen, amelyen a korábbi hírek szerint a VT-Transman nyert Mercedes Citaro buszokkal. A BKK és a BKV igazgatósága korábban úgy döntött, a tender eredményét október 16-án hirdetik ki, ha a közgyűlés erre engedélyt ad.

A Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja múlt héten közleményben tudatta, hogy rendkívüli frakcióülésen támogatásukról biztosították a Fővárosi Közgyűlés által elvi kereteiben jóváhagyott buszüzemeltetési modellt.

A helyszínen kiosztott előterjesztés szerint a közgyűlés dönthet úgy, hogy biztosítja a többletforrást, hogy megtiltja a szerződéskötést, illetve kimondhatja: szükséges a buszpark cseréje, az eredményhirdetés az igazgatóságok hatáskörébe tartozik, de többletforrásokat a főváros nem tud garantálni. Az előterjesztő Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes utóbbi változat elfogadását javasolja az előterjesztésben.

Kapcsolódó hírek