Gigantikus porszívó a metróban

iho/vasút   ·   2012.03.13. 11:49

Két évről két hónapra csökkenhet a londoni metrórendszer kitakarításának időtartama az üzemeltető új ötletének köszönhetően. A tervek szerint 2012 végére készül el a speciális szerelvény – írja a Railway Gazette.

Hat kocsiból áll majd a gépsor, aminek közepén a hannoveri székhelyű Schörling Kommunal tisztítókocsija kap helyet. A gép vákuumos elven működik, tehát lényegében egy vasúti kocsira szerelt hatalmas porszívóról van szó, ami 360 fokos szögben az alagút keresztmetszetének teljes kerületét megtisztítja. A szerelvény mozgatásáról a Victoria metróvonal 1967-ben gyártott, forgalomból kivont motorkocsija gondoskodik.

A Schörling Kommunal többek között a prágai metrónak is szállított már alagúttisztító berendezéseket (fotó: Schörling Kommunal)

Napjainkban még kézi erővel, hatfős brigádokkal takarítják a londoni metró 181 kilométeres föld alatti hálózatát. Becslések szerint kilométerenként 150 kilogramm szemetet szednek össze a munkások. Ezzel szemben a porszívóval felszerelt képsor négyszer hatékonyabb, kilométerenként hatszáz kilogramm hulladékot gyűjt be.

A metró esetében nem csak az állomásokon eldobált szemét jelent problémát, hanem a járművek fékezésekor keletkező fékpor is, ami a biztosítóberendezésekbe és elektronikus eszközökbe jutva meghibásodásokat okozhat.

Kapcsolódó hírek