Gripen és A380: magyar vadászok kísérték ki az óriást

MTI   ·   2014.06.24. 17:04

Kedden délelőtt nem sokkal fél 11 után a honvédség két Gripen vadászrepülőgépe elfogta és azonosította azt az Airbus 380-800-as típusú utasszállítót, amely nem teremtett kapcsolatot a magyar polgári légi irányítással – írta közleményében a honvédelmi tárca.

Az Egyesült Arab Emirátusokban bejegyzett óriásgép 10 óra 22 perkor lépett be Magyarország légterébe Békéscsabánál. A repülési tervtől nem tért el ugyan, de nem vette fel a kapcsolatot a polgári légi irányítással.

Az éppen légi elfogási gyakorlaton lévő magyar Gripenek a torrejoni NATO Egyesített Légiműveleti Központból érkező riasztást követően azonnal az utasszállító mellé repültek és felvették0 a kapcsolatot a pilótákkal, akik ezt követően a szabályoknak megfelelően kapcsolatba léptek a magyar polgári légtérirányítással. A bejelentkezést követően az Airbus 10 óra 48 perckor elhagyta a magyar légteret.

A légiközlekedésre szigorú szabályok vonatkoznak, amelynek fontos eleme, hogy az országba való belépésnél és kilépésnél fel kell venni a pilótáknak a kapcsolatot a földi irányítással. Évente közel 500 ezer repülőgép halad át Magyarország légterén – tette hozzá a tárca.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek