Gumibitumengyárat húzott fel a Zalai Finomítóban a Mol

iho/közút   ·   2020.10.19. 20:50
csornai_utepites01

Naponta mintegy 96 tonna, éves szinten 20 ezer tonna útépítési alapanyagot tud termelni.

A napi kapacitás elegendő a nagyobb útépítési munkálatokhoz és arra is lehetőséget nyújt, hogy kiaknázhassák a környező országokban is az üzleti lehetőségeket. Mivel a kémiailag stabilizált gumibitumen a Mol szabadalma, így további hasznosítási lehetőséget jelenthet a licenc értékesítése is, amelyhez az új üzem referenciát jelent.

A gumibitumenes utak elterjedését segíti, hogy az évi 20 ezer tonna termelés a magyarországi útépítési bitumenigény mintegy 10–15 százalékát fedi le.

A Zalai Finomítóban 2012-ben avatták fel a jelenleg is működő, kisebb – évi 5000 tonna – kapacitású gumibitumen kísérleti üzemet. A keresleti igények növekedésére reagálva a Mol 2019 tavaszán kezdte meg az új üzem építését. A hárommilliárd forintos beruházás hetvenöt százalékát a Mol saját forrásból, huszonöt százalékát pedig állami támogatásból, a Nagyvállalati beruházási támogatási programban finanszírozta.

A gumibitumenből készült utak tartósabbak, mivel kisebb a kátyúk és nyomvályúk kialakulásának esélye a hagyományos bitumennel készült utakhoz képes. Emellett a gumibitumen környezetbarát megoldás, ugyanis előállításához évente 3000 tonna gumiőrleményt használnak fel, amihez mintegy félmillió használt gumiabroncsot, a Magyarországon évente keletkező gumiabroncs-hulladék nyolc–tíz százalékát hasznosítják.

A Mol a 2000-es években kezdett el dolgozni a külföldön már alkalmazott gumibitumen hazai gyártásának megvalósításán. A társaság a Pannon Egyetemmel együttműködve dolgozta ki az úgynevezett kémiailag stabilizált gumibitument, amely a normál útépítő bitumennel azonos módon használható fel. A Mol szabadalmaztatott technológiája biztosítja, hogy a gumibitumen szállítható, tárolható és később is felhasználható marad, így nagyüzemileg gyártható és az előállítás helyszínétől távol is felhasználható.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek