Gyűlés Schwechaton: késhetnek az Austrian járatai

MTI   ·   2012.04.23. 09:47

Jogi lépésekre készül az Austrian Airlines (AUA) üzemi tanácsa a kollektív szerződés átalakítása ellen, a munkavállalói szervezet tanácskozása miatt késésekre kell számítani a schwechati repülőtérről felszálló járatok indulásában – számolt be hétfőn az osztrák tömegtájékoztatás.

A légi személyzet üzemi tanácsa már korábban jelezte, hogy munkajogi pereket terveznek a cég ellen. A délelőtti gyűlésen részletesen megvitatják a lehetőségeket.

A Lufthansa osztrák leányvállalata a múlt héten a pilóták és utaskísérők tiltakozása ellenére határozott egy, a munkaadó számára akár 25 százalékkal kedvezőbb kollektív szerződésre való átállásról. Az AUA a kiadások évi 45 millió eurós csökkenését várja a – július elején hatályossá váló – átalakítástól, ami egy 220 millió eurós szanálási program része. A társaság üzemi szintű vesztesége tavaly 62 millió euró volt.

Az AUA formailag egy kis regionális leányvállalatához, a Tyrolean Airlineshoz helyezné át légi közlekedését, hogy annak olcsóbb kollektív szerződést terjeszthesse ki a teljes légi személyzet foglalkoztatására. Az ügyfelek számára nem változik semmi - hangsúlyozta múlt csütörtökön Jaan Albrecht vezérigazgató. „Az AUA továbbra is AUA marad, a társaság 77 repülőgépből álló flottája továbbra is 130 célállomásra repül” – fogalmaztak a társaság közleményében. Mint írták, a pilóták és utaskísérők fizetése és munkakörülményei szintén nem változnak, a megtakarítást a szolgálati idő után járó fizetésemelés rendszerének átalakításától várja az AUA.

A szakszervezet egy sztrájk lehetőségét sem zárja ki. Az üzemi tanács munkabeszüntetésről nem beszélt, ezzel szemben pereskedést helyezett kilátásba. A dolgozók szerint az átállás nem lehet érvényes, mert a Tyrolean kollektív szerződését még az AUA felügyelőtanácsának múlt heti döntése előtt, mintegy megelőző lépésként egyoldalúan felmondta a szakszervezet. Az üzemi tanács szerint tömegesen hagyhatják el pilóták az AUA-t, de a vállalatvezetők korábbi nyilatkozatai szerint a cég nem tart a felmondásoktól.

Kapcsolódó hírek