Ha nem megy a pályázat, építs járdát saját erőből!

iho   ·   2013.07.30. 09:09

Az útépítésre kiírt pályázatoknak Csanytelek nem felel meg, de beleuntak, hogy 17 kilométer sáros utca van a faluban. Saját üzemükben gyártott lapokból járdát fektetnek, hogy ne kelljen a gyerekeknek nejlonzacskóval a cipőjükön iskolába járniuk.

A delmagyar.hu riportjában elhangzik: a községben 17 kilométer olyan földút van, amely mellett életvitelszerűen élnek emberek, infrastruktúrája megegyezik a belterületével, csak éppen a mentőt kell traktorral bevontatni, ha csapadékos vagy belvizes az időjárás.

– Ezt a lehetetlen állapotot egy évtizede próbáljuk felszámolni. Mindeddig esélytelenül, mert az útépítésre kiírt pályázatok tapasztalataink szerint egyáltalán nem alkalmasak a hozzánk hasonló kistelepülések problémáinak megoldására. Olyan feltételeknek kellene ugyanis megfelelni, amelyet nem tudunk, de nem is ésszerű teljesíteni – mondja Forgó Henrik csanyteleki polgármester.

Abban az utcában, ahol 80-100 ember él,  nehéz lenne igazolni az „500-as lakos-egyenértékű" forgalmat, a 22 méteres keresztszelvény azt jelentené, hogy az utca egyik oldalán lévő házakat el kellene bontatni, az 5,5 méter széles, kiemelt szegélyű utat pedig értelmetlen és pazarló megépíteni oda, ahol nincs felszíni vízelvezetés, és gyakorlatilag csak az utcában lakók mozgása jelenti a forgalmat, sorolta. Úgy látták, a következő hétéves uniós ciklus sem hoz számukra megnyugtató változást, ezért úgy döntöttek: legalább járdát fektetnek le ezekben az utcákban. Ha máshogy nem megy, hát saját erőből, illetve a közmunkaprogram biztosította lehetőségekkel élve. Ez egyben azt is jelenti, hogy a járdák jelenleg 100 százalékos támogatottsággal készülhetnek Csanyteleken.

– A gyerekek sáros időben nejlonzacskóval a cipőjükön járnak iskolába, ami tarthatatlan. Pár éve 4 millió forintért vettünk meg egy épületet a falu központjában, amelyben legutóbb varroda működött. Ott kezdtük el tavaly a járdalapgyártást, akkor a Start-program keretében 11 fővel, ma már kettővel többel folyik a gyártás és a járdaépítés – nyilatkozta a polgármester.

A programból fedezték a 2,2 milliós beruházási költségeket, valamint a dolgozók bérét, így 2012-ben 1800 méternyi járdát építettek az ott készült járdalapokból. Idén újabb két kilométer kap burkolatot, a munka meggyorsítására és minőségi elvégezhetősége érdekében egy közel félmilliót érő rázóasztalt is beszereztek az idei programban.

– Még bőven akad feladat, ha minden utcával végezni akarunk. Az ütemezést az befolyásolja, hogy hány gyerek, illetve család lakik az adott környéken, így a Nefelejcs utca például biztosan sorra kerül jövőre – tudatta. A program népszerű, a lakosok örülnek a változásnak. A gyártásnak helyet adó üzemcsarnokot egyelőre így tudják a legjobban kihasználni, később azonban ismét szeretnék bérbe adni.

Kapcsolódó hírek