Hagyd otthon az autót! Mobilitási Hét hétfőtől

iho   ·   2013.09.12. 11:02

Immár 12. alkalommal rendezi meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Budapest Főváros az Európai Mobilitási Hét és az Autómentes Nap központi eseményeit 2013. szeptember 16–22. között az Andrássy korzón – hangzik a fejlesztési tárca szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye.

A Főváros megbízásából a Budapesti Közlekedési Központ által szervezett programsorozat a világ legnagyobb környezetvédelmi mozgalmának számító rendezvényhez csatlakozva a fenntartható városi mobilitást népszerűsíti, ugyanakkor a közösségi közlekedés előnyei között az olvasás és a technikai fejlődés bemutatása is kiemelt szerepet kap.

A közlemény emlékeztet arra, hogy 1997-ben Franciaországban rendezték meg az első Autómentes Napot. A kezdeményezés lényege, hogy az egyébként gépkocsit használó városlakók egy napra tegyék le autóikat, és próbálják ki az alternatív közlekedési módokat. Ez az alkalom a közlekedési újításokkal, illetve a korábban még ismeretlen lehetőségek – szerencsés esetben – megkedvelésével, kedvező tapasztalatok összegyűjtésével megváltoztathatja a közlekedők szokásait, és átszoktathatjuk a környezetbarát közlekedési módokra. A francia elképzelés olyan sikeresnek bizonyult, hogy az ezredfordulóra számos más városban is megrendezték az Autómentes Napot.

Az Európai Bizottság a rendezvényt 2000-ben Európai Kezdeményezéssé nyilvánította. Az Autómentes Nap központi eseményéhez egyre több kísérőprogram is csatlakozott, így jött létre az Európai Mobilitási Hét, amely már nemcsak egy tömegközlekedési szolgáltató kampánya, hanem az együttműködést szolgálja: a közlekedési társaságokon kívül részt vesznek benne önkormányzatok, cégek, civil szervezetek is. A programsorozatban a kezdetektől részt vevő Magyarországon az elmúlt két évben már száznál is több önkormányzat szervezett saját eseményeket. A regisztrált települések száma az előzetes adatok szerint idén ismét megdöntheti a korábbi rekordokat.

A budapesti rendezvények legfontosabb eleme a hagyományosan az Andrássy úton megrendezett Autómentes Nap. Ebből az alkalomból megnyitják a gyalogosok előtt Budapest legfontosabb és legpatinásabb sugárútját, demonstrálva, hogy a belvárosi lét elképzelhető személygépkocsi-használat nélkül is. Az autósok helyét a biciklisek és a gyalogosok veszik át, emellett számtalan színes program várja a rendezvényre kilátogatókat. Az esemény népszerűségét mutatja, hogy Budapesten minden évben több százezer ember sétál végig az Andrássy úton, hogy részt vegyen a programok valamelyikén.

Az idei eseményeken kiemelt szerepet kapnak a főváros környezettudatos közlekedést előmozdító projektjei, többek között a villamosvonalak és a kerékpáros-fejlesztések részletes bemutatása, valamint fontos szerephez jutnak a civil szervezetek is.

Az Európai Mobilitási Hét minden napján érdekfeszítő és kivételes programokon, valamint kalandos túrákon vehetnek részt az érdeklődők a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. Lehetőség lesz megismerkedni a különféle közlekedési eszközökkel, a várost irányító diszpécserközponttal és Budapest föld alatti és föld feletti közlekedési érdekességeivel. A részvétel ingyenes, de a korlátozott férőhelyek miatt egyes programok előzetes regisztrációhoz kötöttek.

A túrákról az interneten is olvashatók részletes információk, ugyanitt lehet jelentkezni a résztvevőknek. Az Európai Mobilitási Hét országszerte regisztrált településeinek rendezvényei és egyéb fontos információk a www.emh.kormany.hu oldalon, a Fővárosi Autómentes Nap részletes programja pedig a www.budapest.hu, valamint a www.bkk.hu/mobilitasihet honlapon elérhető.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek