Lendületben a BuBi-program

iho/zöldút   ·   2012.04.09. 14:15
Becs-berelt-biciklivel-is-bejarhato
Már sok európai nagyvárosban sikert aratott a Budapesten csak BuBiként emlegetett kerékpárkölcsönző rendszer. Az alapötlet az, hogy a városban található bármelyik pontról ki lehet kölcsönözni egy biciklit, és bármelyiken ott is lehet hagyni. Így a rendszer használóinak nem kell többé kerékpárjuk tárolása, őrzése miatt aggódniuk és bármikor válthatnak más közlekedési módra. Ezeket a pontokat jelölték ki most véglegesen Budapesten.

Derítse fel a BuBi interaktív térképén, hogy hol lesznek tárolók!

A BuBi elindításáról 2011-ben döntött a fővárosi közgyűlés, és a bicikliutak fejlesztését, illetve az egyirányú utcákba való behajtás engedélyezését már meg is kezdték. Már csak a kerékpárok és az állomások kellenek és indulhat a program. A kölcsönzési pontok elhelyezése azonban nem csak a kiépítésből áll: gondosan meg kell tervezni környezetüket, hogy mindenki kényelmesen használhassa a közösségi közlekedés új formáját. A terminálok kiszolgálásához nagyjából ezer kerékpárra lesz szükség.

Bécsben már sikerrel üzemel a rendszer, sokan használják nap, mint nap

A tervezett állomások főként a pesti belvárost tárják fel, de található néhány a budai oldal frekventáltabb területein is. A BKK terveiben 2013 közepét jelölték meg a fejlesztés határidejeként, így jövő nyáron akár már saját magunk is letesztelhetjük a BuBit.

Kapcsolódó hírek