Hamarosan már a teljes Tisza-tavat körül lehet biciklizni kerékpárúton

iho/zöldút   ·   2018.07.21. 08:00
400px_tiszato

A Tisza-tavat jelenleg még nem lehet teljesen megkerülni kiépített kerékpárút-hálózaton, a beruházással azonban megvalósul a tó körüli kerékpárút eddig hiányzó, hat és fél kilométeres szakasza. A projektet négy éve már el lehetett volna kezdeni, forrás viszont eleddig nem állt rendelkezésre.

A Tisza-tó környékén biciklizők száma évről évre nő: 2016-ban húszezren, 2017-ben harmincegyezren kerekezték körbe a tavat, a beruházás befejezése után ez a szám várhatóan tovább fog növekedni. A fejlesztésből leginkább azok a családok fognak profitálni, akik a környéken kerékpároznak, hiszen a 33-as főút helyett biztonságosabb körülmények között közlekedhetnek majd biciklivel.

Lerakták a Tisza-tavat megkerülő kerékpárút utolsó szakaszának alapkövét (fotó: NIF Zrt.)

Az új kerékpárút Poroszló Tisza-tó felőli részétől indul és az Eger, Szomorka patakokon, valamint a Tiszán és az Öblítő-csatornán kialakított műtárgyakon halad majd keresztül. Ezt követően Tiszafüreden vezet tovább, keresztezve a Debrecen–Füzesabony (108-as), valamint a Karcag–Tiszafüred (103-as) vasútvonalat, és Tiszafüred, Ady Endre utcáig tart, ahol csatlakozik a már meglévő kerékpáros hálózathoz.

A projekt során a 33-as főút Tisza-hídjához hozzáépítenek egy új, konzolos tartókon nyugvó, 279 méter hosszú acélszerkezetet. Az Eger-patak és a Szomorka-patak fölé egy-egy új acélhíd kerül, az Öblítő-csatorna fölé pedig egy különleges, hat méter hosszú, nyitható szerkezetű híd készül.

A hat és fél kilométer hosszú útszakasz megépülésével már nem kell majd a forgalmas 33-as főúton tekerni, sokkal biztonságosabb lesz a biciklizés a dedikált kerékpáros útszakaszon. Egyébként meg járjon inkább mindenki Púpossal! De jó is lenne... (fotó: Vörös Attila)

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. tervei szerint az idei évben előkészítő munkák, tereprendezés, bozótirtás, fakivágás zajlik majd, és elkezdődik a kerékpárút építése is. Ezzel párhuzamosan indul a Tisza-híd, valamint az Eger és Szomorka-patak hídjainak alépítményi munkái, ezeket jövőre a felépítmények követik, vagyis a nagyobb volumenű munkálatok 2019-ben várhatók.

A nettó 3 milliárd 135 millió 121 ezer 221 forint értékű fejlesztést az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában, hazai forrásból a Hódút Kft. valósítja meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek